Region

MAKEDONIJA: Polovina putnika putuje niskotarifnim kompanijama

216Aerodrom_Ohrid
O
d ukupno milion putnika koji su prošle godine letjeli sa makedonskih aerodroma, usluge niskotarifnih kompanija koristilo je skoro polovina.

MAKEDONIJA: Polovina putnika putuje niskotarifnim kompanijama
Portal AnalitikaIzvor

Tačnije, usluge niskotarifnih kompanija koristilo je 440,13 hiljada, što je porast od 240 odsto u odnosu na 2012. godinu, kada je takozvanim jeftinim letovima bilo prevezeno 150 hiljada putnika, prenosi Tanjug.

Skopski list Večer piše da su niskotarifne aviokompanije preuzele makedonsko nebo, citirajući direktora makedonske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Dejana Mojsoskog, koji je kazao da su prije samo tri godine niskotarifne kompanije bile nepoznanica za ovdašnje avioputnike, a sada su, kako cifre pokazuju, preuzele makedonsko aviotržište.

"Sa aerodroma „Aleksandar Veliki“ u Skoplju i „Apostol Pavle“ u Ohridu, u redovan saobraćaj je uključeno 14 avioprevoznika, s direktnim linijama do 25 destinacija, i to Beč, Beograd, Zagreb, Istanbul, Ljubljana, Cirih, London, Malme, Geteburg, Ajndhoven, Dortmund, Memingem, Bazel, Venecija, Stokholm, Brisel, Pariz, Keln, Milano, Frankfurt, Rim, Berlin, Brisel, Cirih i Dubai", naveo je Mojsoski.

On je dodao da je čak 96,7 odsto putnika koristilo redovan aviosaobraćaj, a samo 3,3 odsto čarter-linije.

Inače, trend povećanja broja putnika iz prošle godine nastavlja se nesmanjenim intenzitetom i ove godine u Makedoniji. U prvih pet mjeseci sa dva makedonska aerodroma je poletjelo i na njih sletjelo 18, 6 odsto više putnika, od kojih je 96,8 odsto koristilo usluge aerodroma "Aleksandar Veliki", a samo 3,2 odsto "Apostola Pavla" u Ohridu.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika