Politika

MEDOJEVIĆ: Opozicija će pomoći kontroli bezbjedonosnih službi

2106Medojevic
P
risustvo predstavnika opozicije u Vijeću za nacionalnu bezbjednost pomoći će kontroli bezbjednosnih službi u Crnoj Gori, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

MEDOJEVIĆ: Opozicija će pomoći kontroli bezbjedonosnih službi
Portal AnalitikaIzvor

Skupština je usvojila amandman poslanika Pozitivne Dritana Abazovića na Zakon o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora, kojim je predviđeno da u Vijeću za nacionalnu bezbjednost pored predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludina Nuhodžića bude i potpredsjednik tog tijela koji će biti iz opozicije.

Medojević je rekao da je DF podržao amandmane Abazovića, imajući u vidu trenutak u kome se Crna Gora nalazi i gdje je demokratski nadzor nad službama bezbjednosti ključno političko i državno pitanje.

"Amandman je jako dobar i spremni smo da zajedno sa kolegama iz opozicije usaglasimo zajednički stav i da se dogovorimo ko bi u ime opozicionih stranaka trebao da učestvuje u radu Vijeća za bezbjednost", rekao je Medojević agenciji MINA.

On smatra da predstavnik opozicije koji bude član Vijeća za bezbjednost neće imati lak posao i suočiće se sa, kako je rekao, jednom vrstom porodične familijarne atmosfere.

"U kojoj ključni ljudi koji kontrolišu bezbjednosnu službu godinama donose odluke više u zoni tajnosti i zavjera protiv društva i građana i to će biti prvi put da se sukobi javna i tajna Crna Gora", kazao je Medojević.

On je ocijenio da će se predstavnik opozicije koji bude izabran za člana Vijeća za bezbjednost imati težak zadatak.

"Očekujem da će opozicija narednih dana u vezi sa tim pitanjem napraviti konsultacije i da će iskoristiti zakonsku mogućnost koji će moći da se izbori sa teškom situacijom", kazao je Medojević.

On smatra da je to pitanje koje zaslužuje maksimalni tretman i visoku poziciju na političkoj agendi svih koji žele da Crna Gora postane prava i demokratska država.

"Privatne službe bezbjednosti u Crnoj Gori su od 1945. godine suprostavljene interesima društva i vladajuće oligarhije ih koriste isključivo u zaštiti svojih pozicija i vlasti. To je trenutno rak rana crnogorskog društva", kazao je Medojević.

Demokratska kontrole i nadzor nad službama bezbjednosti, kako je kazao, predstavlja pitanje odbrane interesa društva i države od zloupotreba partije na vlasti.

Zakonom o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektoraje predviđeno je formiranje Vijeća za nacionalnu bezbjednost, tijela koje usmjerava i koordinira rad organa koji čine obavještajno- bezbjednosni sektor.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost čine predsjednik vlade, koji je i predsjednik Vijeća, ministri pravde, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, vanjskih poslova i evropskih integracija i direktor Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Izvor: MINA; foto: seebiz.eu

Portal Analitika