Zanimljivosti

VIDEO: Najduži skok pretvorio se u najduže prevrtanje

skok
P
onekad čak ni pažljivo isplanirana i dobro pripremljena kaskaderska vratolomija ne garantuje da će sve proći kako je zamišljeno.

VIDEO: Najduži skok pretvorio se u najduže prevrtanje
Portal AnalitikaIzvor

 

Francuski reli vozač i profesionalni skijaš, Guerlain Chicherit, pamtiće 18. mart do kraja života.

Chicherit je tog dana obavio sve pripreme za obaranje rekorda u najdužem skoku automobilom, koji iznosi 101 m. Nakon što je uzeo u obzir 15 različitih parametara od kojih zavisi uspjeh njegovog poduhvata, kao što su ugao i visina skoka, brzina i masa vozila, približava se rampi u specijalno pripremljenom automobilu baziranom na MINI-ju Countryman brzinom od 160 km/h.

skok1
U početku je izgledalo da će skok biti uspješan, ali u poslednjoj fazi, pri doskoku, prednji dio automobila se previše naginje i Chicherit je prepušten osnovnim zakonima dinamike.

Tri mjeseca nakon neuspjelog skoka, sponzor poduhvata, proizvođač specijalnih kamera GoPro, objavio je dvanaestominutni film o ovom nevjerovatnom događaju (snimak pokušaja obaranja rekorda počinje posle 6. minuta videa):

Brižljivo planiranje skoka nije bilo dovoljno da Chicherit uspe, ali mu je dobra priprema automobila i bezbjednosna oprema, poput rol-bar kaveza, specijalnih sedišta i sigurnosnih pojaseva, pomogla da ostane živ i prođe bez ozbiljnijih povreda.

Na kraju, to je ono što je jedino važno.

(b92)

Portal Analitika