Fudbal

Na SP u fudbalu napadnuto 17 novinara

SPBrazil12.06
N
ajmanje 17 novinara u Brazilu koji izvještavaju sa Svjetskog prvenstva u fudbalu bili su žrtve napada od početka spektakla, saopštila je danas Interamerička novinarska asocijacija (IAPA) i pozvalo brazilske vlasti da istraže prijavljene incidente.

Na SP u fudbalu napadnuto 17 novinara
Portal AnalitikaIzvor

Iz IAPA su naveli da brazilski zvaničnici moraju da ostanu budni na akte nasilja koji umanjuju pokušaje da se prikupe informacije i izvještaje o protestima ljudi koji se protive Svjetskom klupu, dok se milioni stanovnika Brazila bore sa siromaštvom u zemlji.

"Osuđujemo i zabrinuti smo zbog činjenice da, dok obavljaju svoj posao, desetine novinara su pretučene i sprečavane da rade svoj posao, u većini slučajeva od bezbjednosnih snaga", rekao je predsjednik Komiteta IAPA o slobodi štampe Klaudio Paoliljo.

"Žalimo što se ove agresivne akcije nastavljaju uprkos mjerama koje su usvojile organizacije novinara i zvaničnih saopštenja ratifikacije principa nenasilja protiv novinara", naveo je Paoliljo.

Od početka Svjetskog kupa prije neđelju dana, novinari su napadnuti u Belo Horizonte, Fortalezi, Porto Alegre, Rio de Žaneiro i Sao Paolu pošto su izvještavali za američku mrežu CNN, agencije Rojters i Asošiejted Pres i kao i za druge medije, mada medju njima i slobodnjaka, takozvanih frilensera.

Portal Analitika