Svijet

RASMUSEN: Putin sprovodi zavjeru da sačuva zavisnost Evrope od ruskih energenata

0406rasmusen
R
uski agenti tajno sarađuju sa ekološkim aktivistima kako bi zaustavili operacije Hidrauličkog frakturisanja (tj. frakinga, metoda dobijanja nafte koji je sa ratom njenih cijena postao isplativ) u Velikoj Britaniji i ostatku Evrope, upozorio je šef NATO saveza Anders Fog Rasmusen.

RASMUSEN: Putin sprovodi zavjeru da sačuva zavisnost Evrope od ruskih energenata
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, Putinova vlada se “aktivno angažuje” sa ekološkim grupacijama i aktivistima koji organizuju proteste, u dobro isplaniranoj operaciji koja za cilj ima da Evropu održi zavisnom od uvoza energenata iz Rusije, prenosi "Dejli mejl".

Rasmusen pritom tvrdi da je Putinova vlada pokrenula i veoma široku kampanju dezinformacija, kako bi potkopala napore za eskploataciju alternativnih izvora energije, kao što je gas dobijen hidrauličim frakturisanjem.

Inicijative za početak frakinga u velikoj Britaniji su, naime, obustavljene nakon uporne kampanje ekologa, koja je u javnsoti izazvala bojazni u pogledu posljedica ove tehnike.

Govoreći pred spoljnopolitičkim trustom mozgova Četam haus u Londonu, Rasmusen je tim povodom izjavio da je kontaktirao sa saveznicima koji mogu da potvrde izvještaje da je Rusija, u okviru svojih razgranatih operacija skupljanja inforamcija i širenja dezinfromacija,

- Aktivno angažovana sa takozvanim nevladinim organizacijama - ekološkim organizacijama koje rade protiv dobijanja gasa postupkom frakinga - kako bi održala zavisnost Evrope od uvoza gasa iz Rusije. To je moje tumačenje - rekao je Rasmusen, odbijajući da da ikakve detaljnije inforamcije.

 

Portal Analitika