Zanimljivosti

VIDEO: U čileanskoj pustinji počela izgradnja teleskopa za 22.vijek

2006atacamaizgled
U
čileanskoj pustinji započela je izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svijetu, koji će pomoći u otkrivanju porijekla svemira, saopštio je u petak predstavnik Evropske južne opservatorije (ESO).

VIDEO: U čileanskoj pustinji počela izgradnja teleskopa za 22.vijek
Portal AnalitikaIzvor

"Izgradnjom tog teleskopa (European Extremely Large Telescope - E-ELT) želimo da napravimo teleskop za 22. stoljeće", izjavio je predstavnik ESO-a Fernando Komeron i dodao da će gradnja trajati najmanje deset godina, te da će teleskop biti u funkciji dvije godine kasnije.



U prvoj etapi gradnje potrebno je poravnati 5.000 kubnih metara stijena na vrhu brda Armasonez u čileanskoj pustinji Atakami. To će biti platforma za teleskop koji će biti u obliku oka s ogromnim ogledalom promjera od 39 metara.



Stručnjaci ocjenjuju da će novi optički teleskop pružiti informacije o porijeklu hemijskih elemenata i crnih rupa, i prije svega o postojanju vanzemaljskog života, prenosi Wired.



Teleskop gradi ESO, međunarodna istraživačka organizacija koja se bavi astronomijom. Novi teleskop će koštati 1,4 milijardi dolara.

 

dnevnik.hr


Portal Analitika