Politika

VILSON: Pravo je vrijeme da pozovemo Crnu Goru u NATO

dejmon-vilson-527
C
rna Gora je prešla veliki put i odradila je domaći zadatak za pozivnicu za NATO. Spremna je i Alijansa to mora da prepozna, kaže u intervjuu Pobjedi izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta iz Vašingtona Dejmon Vilson.

VILSON: Pravo je vrijeme da pozovemo Crnu Goru u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima još uvijek nije donijeta odluka da li će na Samitu u Velsu Crna Gora dobiti poziv za NATO.

„Danas imamo jak argument na našoj strani. Da bismo imali stabilan Istok Evrope, moramo imati konsolidovan Jug. Sada, kada je Ukrajina u ovakvoj situaciji, NATO mora posebnu pažnju posvetiti Balkanu, jer je to područje još uvijek ranjivo. U Vašingtonu je u toku otvorena rasprava o tome da li je ovo pravo vrijeme za samu Alijansu da nastavi da se proširuje. Ja vjerujem da jeste“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je Crna Gora ispunila sve obaveze za članstvo, Vilson je kazao da je Crna Gora prešla veliki put i odradila je domaći zadatak.

„Ali dobijanje pozivnice ne znači da se prestaje sa reformama, to čak znači još više posla i još intenzivnije napore. Crnoj Gori predstoje i obaveze koje se odnose na reforme vladavine prava na putu ka EU. Mislim da je domaći zadatak za pozivnicu odrađen. Saveznici moraju da prepoznaju progres Crne Gore“, smatra on.

Portal Analitika