Politika

Sjutra Kolegijum Skupštine o slučaju "Informer"

okkoleg
P
redsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić prihvatio je inicijativu da sazove hitnu sjednicu Kolegijuma na kojoj će se raspravljati o donošenju deklaracije ili eventulanoj izmjeni zakona "koja će pospješiti slobodu govora", odnosno zaštititi civilni sektor od kampanje "Informera", piše portal Vijesti.

Sjutra Kolegijum Skupštine o slučaju "Informer"
Portal AnalitikaIzvor

On je prihvatio zahtjev šefa poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Gorana Danilovića i Kolegijum će najvjerovatnije biti sjutra ujutru.

"Tražim da se hitno sazove kolegijum ako može i danas da se dogovorimo i usvojimo deklaraciju koja će dodatno pospješiti slobodu govora u Crnoj Gori. Sramota je da parlament bude dalji od NVO od američke ambasade," rekao je Danilović u Skupštini.

On je tražio da se povodom "Informera" oglasi Odbor za ljudska prava, kao i od koleginice poslanice.

"Ja neću da ćutim iako znam da se plaća kvazimedijska cijena, da rizikujem porodičnu i ličnu sigurnost, ali tražim da usvojimo deklaraciju koja će ljudima koji nemaju odgovornosti a upravljaju medijima staviti do znanja da se tako ne smije raditi. Nedostojno je da parlament ćuti. Nemojte da mislite da je to daleko od vas, svi smo u košu, ne znate na koga se sve može ovo sjutra odnositi. Ovo je nedostojno Crne Gore 2014. Ovakvu sramotu nismo vidjeli ni 1948. Tražili su se ljudi sa strane, odakle god da je ovo, ja se stidim," rekao je Danilović.

Ranko Krivokapić ocijenio je da paralment ima osjećaj za društvo i za prijetnje po demokratiju.

"Nisu iste opasnosti sada i 90-ih. Mutiraju razne pojave u društvu i zato postojimo mi da nađemo odgovore. Ukinuli smo klevetu, treba sada da nađemo odgovor," rekao je.

On je podsjetio da je parlament reagovao kada je napadnut poslanik DF-a Nebojša Medojević.

"Brine me da silna novinarska udruženja, vladini,a niti vladini novinar nemaju saopštenje, od siline tih udruženja nema reakcija. Ovo je zloupotreba novinarske moći, oni treba da odbrane taj prostor, bilo je puno prostora samoregulatornih tijela da odbrane taj prostor," objasnio je predsjednik parlamenta.

Šef kluba DPS-a Milutin Simović reagovao je proceduralno, navodeći da nije sporan Kolegijum ali da priča nije trebalo da se otvara danas.

On je kazao da parlament nije reagovao kada su pojedini mediji kritikovali funkcionere.

"Promovišemo selektivan pristup, da li godinama nismo bili svjedoci naslovnica medija u Crnoj Gori koji će biti zapisani u istoriji novinarstva kao mediji koji su crtali mete na grudi mnogih političara. Neki su glavom platili to nečasno pisanje," rekao je Simović.

Danilović je rekao da je sramota ovo porediti kampanju "Informera" sa bilo čim.

 

 

Portal Analitika