Svijet

Uhapšen jedan od poslednjih traženih nacista (VIDEO)

1906nacista
A
merička policija uhvatila je u Filadelfiji muškarca od 89 godina koji je tokom Drugog svjetskog rata bio čuvar u koncentracionom logoru Aušvic.

Uhapšen jedan od poslednjih traženih nacista (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Johan Brejer, penzionisani mehaničar rođen u Čehoslovačkoj, kojem je majka Amerikanka, nakratko se u srijedu pojavio pred sudom u Filadelfiji koji mu je odbio garanciju zbog težine zlodjela koje je počinio.

Brejer, uhapšen u utorak, priznao je da se pridružio SS-u sa 17 godina, ali je negirao da je bio čuvar u koncentracionom logoru u Poljskoj. Nakon rata emigrirao je u SAD gdje se oženio te imao djecu i unučad.

Njemačke vlasti ga sumnjiče da je u svojstvu čuvara logora bio suučesnik u pogibiji stotina hiljada Jevreja

No, njemačke vlasti otvorile su istragu o njemu 2012. godine, sumnjajući da je u svojstvu čuvara logora bio saučesnik u pogibiji stotinu hiljada Jevreja. Američko pravosuđe zadržalo je 158 tačkaka optužnice protiv njega, jer je pomagao i podržavao zločine nacističkog režima, po sudskim dokumentima koje citiraju američki mediji.

Njegov advokat Denis Bojl istaknuo je da je Brejer uhapšen nakon naloga njemačke vlade te da će ga pravosuđe ponovo saslušati 21. avgusta zbog eventualnog izručenja. "On negira svaku umiješanost u ratne zločine. Nikada nije bio nacista", tvrdi Bojl, ističući da je njegov klijent i sam bio zatočenik u ruskom logoru krajem Drugog svjetskog rata.

"Bio je žrtva nacista kao i drugi. Nije bio dobrovoljno u SS-ovcima, nije želio biti SS-ovac, dezertirao je iz SS-a", naglasio je njegov advokat. Brejer boluje od demencije i srčanih problema, dodao je njegov branilac.




Izvor: Index.hr

Portal Analitika