Zanimljivosti

Kap mlijeka u kafi poništava učinak antibiotika

1906mlijekokafa
I
najmanja količina mlijeka koju dodat u kavu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira učinak nekih antibiotika i ljekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozorili su njemačkih farmaceuti, a prenosi T portal.

Kap mlijeka u kafi poništava učinak antibiotika
Portal AnalitikaIzvor

Razne kombinacije hrane i ljekova mogu da imaju brojne neželjene učinke, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od „krivaca“ za to - mlijeko. Predstavnici Njemačkog udruženja apotekara objasnili su da se kalcijum iz mlijeka u probavnom traktu veže za određene ljekove, stvarajući slabije topive spojeve koje krvožilni sustav ne uspijeva apsorbirati.

Zbog toga njemački apotekari upozoravaju kupce da nakon uzimanja antibiotika i lijekova protiv nastanka i širenja osteoporoze pričekaju dva sata prije konzumiranja kafe s mlijekom.

Slične interakcije imaju su istovremeno konzumiranje sladića (gospino bilje) i ljekova za visoki krvni pritisak, jer ova biljka sadrži supstance koje utječu na povećanje pritiska. Usto ova biljka podstiče otpuštanje kalijuma kroz bubrege, što može da dovede do slabljenja mišićne mase. Osobama s visokim krvnim pritiskom preporučuje se konzumiranje manje količine ili izbjegavanje sladića.

Pacijenti koji uzimaju antikoagulanse trebali bi da izbjegavaju konzumiranje godži bobica dobrih za imunitet, ali koje bi u interakciji mogle da izazovu krvarenje.

Citruse poput frejpfruta i pomela trebali bi izbjegavaju pacijenti koji uzimaju ljekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunološkog sistema, na primjer ljekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

Njemačko udruženje apotekara upozorava i na to da voće tretirano hemijskim sredstvima loše utiče na razgradnju ljekova u organizmu, što takođe može da pojača ili smanji njihov učinak.

Foto: freysmiles.com

Portal Analitika