Svijet

ISIS odgovorna za hiljadu svirepih ubistava u prošloj godini

1906isis
I
slamska militanta grupa ISIS objavila je godišnji izvještaj u kojem je iznijela detalje o teroru koji provodi na Srednjem Istoku, prenosi portal Klix.ba.

ISIS odgovorna za hiljadu svirepih ubistava u prošloj godini
Portal AnalitikaIzvor

Samo u 2013. godini Islamska država Irak i Levant (ISIS) sprovela je 10.000 operacija u Iraku, izvršila hiljadu zastrašujućih ubistava, postavila 4.000 uspješnih eksplozivnih uređaja i oslobodila stotine radikalnih zatvorenika.

Ova teroristička grupa koja svakodnevno sije strah i smrt na Srednjem Istoku, objavila je kako je privukla veliki broj ljudi i da sada broji najmanje 15.000 boraca. Podrška im se, navodno, povećava iz dana u dan, a veliki broj pristalica imaju i u Indoneziji.

Izvještaje za 2012. i 2013. godinu analizirao je američki Institut za ratno istraživanje. Oni vjeruje da je ISIS objavio izvještaj kako bi privukao potencijalne donatore i stvorio sliku dobro organizovane vojne grupe koja ima čistu političku strategiju.

Vjeruje se da grupa iznuđuje porez od poslova u Mosulu i godišnje zarađuju osam miliona funti. Takođe, vjeruje se da je 12.000 njihovih boraca locirano izvan Iraka i Sirije, odnosno da su iz zemalja Srednjeg Istoka. Za dvije hiljade se pretpostavlja da su iz evropskih zemalja, a ostatak iz Malezije i Indonezije. Veoma su aktivni na društvenim mrežama, putem kojih privlače nove članove.

ISIS je nastao iz iračke Al kaide. Poznati su po ekstremnoj brutalnosti i masovnim pogubljenjima na svirep način. Bore se u Iraku, gdje u posljednje vrijeme osvajaju dio po dio teritorije.

Foto: klix.ba

Portal Analitika