Svijet

UNESKO odlučan da zaštiti Veliki koralni greben

1806greben
S
vjetski fond za prirodu pozdravio je u srijedu odluku UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu da nastavi pritisak na australijsku vladu da poboljša zaštitu Velikog koralnog grebena.

UNESKO odlučan da zaštiti Veliki koralni greben
Portal AnalitikaIzvor

WWF je podržao UNESCO Komitet koji traži od Australije da reaguje na prijetnje iz industrijskog sektora poput izgradnje terminala za utovar uglja, bagerovanja, povećanje špedicije, kao i na smanjeni kvalitet vode.

"Komitet za svjetsku baštinu se suprotstavio vladama Australije i Kvinslenda da donesu svoju odluku o Grebenu", izjavio je Ričard Lek iz WWF-a Australije i dodao da je Komitet obavezao Australiju da sprovede bolju zaštitu Velikog koralnog grebena.

Lek je naveo da je to pobjeda za milione ljudi širom svijeta koji smatraju da Greben nije deponija.

Na redovnoj sjednici, koja se ovih dana održava u Dohi, UNESCO Komitet za svjetsku baštinu je donio odluku da zadrži Veliki koralni greben na listi "izuzetno ugroženih područja svjetske baštine" u 2015. godini.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svijetu. Nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda na sjeveroistoku Australije.

Greben predstavlja veliku skupinu od oko 900 ostrva i više od 3.000 grebena, koji se uglavnom nalaze na relativno maloj udaljenosti od obale kontinenta. Zahvaljujući veoma velikoj biološkoj raznovrsnosti, toploj čistoj vodi i pristupu sa obale, greben je popularno odredište turista, naročito ronilaca, prenosi Beta.

Portal Analitika