Društvo

Vlahović sa direktorom IBM-a za Evropu

1806sanja
M
inistarka nauke Sanja Vlahović sastala se danas sa dr Matijasom Kajzersvertom, direktorom naučnoistraživačkog centra IBM-a za Evropu, čije je sjedište u Cirihu.

Vlahović sa direktorom IBM-a za Evropu
Portal AnalitikaIzvor

Tema današnjeg sastanka bilo je razmatranje mogućnosti saradnje crnogorskih naučnoistraživačkih ustanova sa IBM naučnoistraživačkim centrom u Cirihu, ali i nizom drugih centara širom Evrope, imajući u vidu činjenicu da je dr Kajzersvert zamjenik predsjednika svih IBM naučnoistraživačkih centara u Evropi.

Sastanku je prisustvovala i Danica Ramnjak, ekspert Svjetske banke za oblast nauke i istraživanja i nekadašnja direktorica Instituta Ruđer Bošković, kao i pomoćnik ministra nauke i direktor INVO projekta mr Darko Petrušić. Dr Kajzersvert boravi u Crnoj Gori na poziv Svjetske Banke i tima INVO projekta (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), kao gost dvodnevnog treninga pod nazivom „Efektivna implementacija projekta Centra uspješnosti i istraživačkih grantova finansiranih iz sredstava INVO projekta“, a koji je 16-17. juna održan u Podgorici.

Vlahović je izrazila zadovoljstvo susretom sa dr Kajzerstvertom i zahvalila se što se odazvao pozivu da bude jedan od predavača na upravo završenom treningu, na kom je govorio na temu ”Inovacije u privatno-javnom partnerstvu”.

Vlahović je iskoristila priliku da dr Kajzersverta upozna o stanju u crnogorskoj nauci, i promjenama nastalim od ustanovljenja ovog resora.

Ona je napravila presjek svega učinjenog prateći tri strategijski zacrtana cilja u razvoju nauke i naučnoistraživačke djelatnosti u Crnoj Gori.

Vlahović se osvrnula na jačanje naučnoistraživačke zajednice, kapaciteta i infrastrukture, kroz uspostavljanje Centra uspješnosti i dodjele naučnoistraživačkih grantova, zatim aktivnostima na polju internacionalizacije, tačnije uključenja u međunarodne okvire i razvoj bilateralne saradnje. Poseban akcenat ipak stavljen je na treći strateški cilj, a to je povezivanje nauke i biznisa, što se realizuje kroz projekat uspostavljanja naučno-tehnološkog parka i komercijalizaciju istraživanja.

Upravo kada je riječ o trećem strateškom cilju dr Kajzervert je izrazio izuzetno interesovanje i ponudio niz mogućnosti podrške i pomoći, s obzirom na njegovu ekspertizu i rad IBM centara širom Evrope.

Dr Kajzersvert predložio je da grupa naučnika i ljudi iz Ministarstva angažovanih na projektu Naučnotehnološkog parka posjeti IBM-ov centar u Cirihu, kao i niz manjih biznis inkubatora na periferiji Ciriha, i da se konkretnije razmotre mogućnosti zajedničkog angažovanja na ovom projektu. Takođe, dr Kajzervert je ponudio i dolazak IBM eksperata u Crnu Goru, u određenim fazama, kako ovog, tako i drugih projekata, recimo projekata koji su dobili grantove, kako bi pomogli crnogorskim kolegama u podizanju kvaliteta i stručnosti.

On je pokazao interesovanje i za izuzetne crnogorske studente i prepoznate naučnike, koji bi mogli da prođu obuke u IBM centru u Cirihu, gdje bi se najboljima i pružila prilika za trajniji angažman.

Direktor Kajzersvert takođe je izrazio izuzetno zadovljostvo projektima koji su dobili istraživačke grantove, kao i grant za Centar uspješnosti, ocijenivši ih izuzetno kvalitetnim i pohvalivši entuzijazam samih timova, sa kojima je imao priliku da se upozna tokom dvodnevnog treninga Svetske banke i INVO projekta.

On je istakao da IBM nije već odavno isključivo ICT kompanija, već da se sve više bavi biotehnologijom, obnovljivim izvorima energije, kao i menadžmentom u oblasti voda, te da gotovo svi timovi koji su dobili grantove imaju prostora i otvoren poziv za saradnju sa IBM u Cirihu, o čemu je već bilo riječi na održanom treningu.

Pored navedenog, poseban akcenat u razgovoru ministarke Vlahović sa dr Kajzersvertom stavljen je na razmatranje mogućnosti zajedničkog angažmana u okviru novog okvirnog programa EU Horizonta 2020, gdje bi se IBM mogao pojaviti kao partnerska institucija u okviru nekih crnogorskih projekata, ali su razmatrane mogućnosti zajedničkog angažmana i okviru IPA programa, Tweening-a, i zajedničkog apliciranja za pojedine Švajcarske fondove, koji prednost daju upravo zemljama ovog dijela Evrope.

Portal Analitika