Fudbal

Mundijal, magični sprej koji nestaje

1806Sprej
D
osta vode, malo butana, zrno sufaktanta i sve to stavite u aerosolni raspršivač i dobijete novi „fer-plej“ sprej kojim sudija na Svjetskom prvenstvu u Brazilu iscrtavaju fudbalski teren.

Mundijal, magični sprej koji nestaje
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko uživate u mečevima Svjetskog prvenstva u Brazilu sigurno ste primijetili nove sprejeve kojima sudije obilježavaju đe je načinjen faul ili razdaljinu na kojoj stoji živi zid.

Kao što je poznato, nakon faula načinjenog relativno blizu gola postavlja se živi zid ispred tačke sa koje se izvodi kazneni udarac. Sudije u tom slučaju postavljaju igrače u živom zidu na deset jardi, odnosno 9,15 metara od mjesta izvođenja slobodnog udarca, pa je sprej dobio ime „9,15“.

Razvio ga je argentinski novinar Pablo Silva, koji je dugo vremena izvještavao sa ligaških fudbalskih utakmica u toj zemlji. Pošto mu se nije sviđalo što igrači svaki put malo približe loptu i što se pravilo od 9,15 metara skoro nikada ne poštuje, Silva je oslučio da napravi sprej u kom se nalazi jedinstvena mješavine vode, butana i surfaktanta, koji će to spriječiti.

Funkcioniše tako što se nakon prskanja butan širi i na zemlji formira kapljice prekrivene vodom. Poslije par minuta (i zato trag nestaje) butan isparava, a na travi ostaje samo voda i surfaktant.

(rts.rs)

Portal Analitika