Region

Monsanto koristi priliku: Nastradalima u poplavama donirali sjeme kukuruza

1806monsanto
U
poplavama koje su nedavno pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH uništeno je više od 100 hiljada hektara usjeva, a samo u Srbiji šteta u poljoprivredi se procjenjuje na oko 500 miliona eura.

Monsanto koristi priliku: Nastradalima u poplavama donirali sjeme kukuruza
Portal AnalitikaIzvor

Poljoprivrednici su ostali bez svega, a priliku da plasira svoje proizvode iskoristio je Monsanto. Kompanija je ovaj vikend srpskim poljoprivrednicima podijelila sjeme kukuruza Dekalb vrijedno oko 275 hiljada eura. Sjeme kukuruza distribuirano je i Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a ukupna vrijednost doniranog sjemena za sve tri zemlje iznosi oko 445 hiljada eura.

Monsanto je donirao i sjeme paradajza, krastavaca i kupusa u vrijednosti od 75 hiljada eura.

"Nadamo se da će mali poljoprivrednici uz našu pomoć zasaditi sve u roku od dvije nedjelje. Ovo je vrijeme da se iskažemo i pomognemo zajednici", izjavio je Hose Manuel Mader, predsjednik Uprave Monsanto Europe, Bliskog Istoka i Afrike, piše monsantoblog.eu.

Francuska tražila zabranu prodaje, uporabe i uzgoja GMO kukuruza: Evropski ministri za životnu sredinu postigli su nedavno dogovor o uzgoju genetski modifikovanih kultura. Svaka država članica EU ima mogućnost izbora hoće li odobriti ili zabraniti uzgoj takvih kultura na svojoj teritoriji.

Države članice koje se protive GMO-u neće s druge strane moći da zabrane tranzit odobrenih GMO kultura preko svoje teritorije.

Francusko ministarstvo poljoprivrede donijelo je uredbu kojom se zabranjuje prodaja, upotreba i uzgoj genetski modifikovanog (GMO) kukuruza MON810 američke kompanije Monsanto. To je ujedno i jedina sorta GMO kukuruza trenutno dozvoljena u EU.

Francuska vlada, koja smatra da GMO usjevi predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i ekologiju, pokušava trajno da zabrani GMO kukuruz, no najviši sud je već dva puta ranije srušio slične mjere.

Izvor: Index.hr
Foto: Index.hr

Portal Analitika