Politika

Herceg Novi: Vanredna sjednica SO zakazana za 20. jun

186herceg-novi-04
P
redsjednica Skupštine opštine Herceg Novi  Danijela Đurović zakazala  je za petak, 20. jun, četvrtu vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda – predlog odluke o skraćenju mandata odbornika ovog skupštinskog saziva.

Herceg Novi: Vanredna sjednica SO zakazana za 20. jun
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice u roku od sedam dana podnijeli su iz kluba odbornika DPS-a 13. juna, obrazlažući ga nemogućnošću da SO grada izabere predsjednika opštine. Prema njihovom mišljenju, ovaj skupštinski saziv nije ispunio očekivanja građana i kao jedino pošteno i odgovorno rješenje je skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih izbora na kojima će građani imati mogućnost da biraju  predstavnike koji će na odgovoran način obavljati odborničke funkcije.

Iz Kluba odbornika DPS-a podsjećaju da je mandat predsjedniku opštine istekao 24. aprila, a da je redovna sjednica Skupštine, na kojoj je trebalo da bude izabran novi, dva puta odgađana, a u trećem pokušaju prekinuta bez obrazloženja. Smatraju da koalicija na vlasti, koja za skoro dva mjeseca nije uspjela da predloži kandidata za predsjednika, nema rješenja za najvažniju izvršnu funkciju i da stoga ne postoje uslovi koji obezbjeđuju da se funkcija lokalne samouprave odvija na način kako se to od nje očekuje.

Kakav će biti ishod sjednice u prilično poremećenim unutarkoalicionim i unutarpartijskim odnosima, koji su eskalirali nakon posljednjeg zasijedanja 10. juna, ostaje da se vidi. Potrebnu većinu za donošenje odluke čini 18 odbornika, koju su do sada iz vladajuće koalicije uspijevali da obezbijede. Međutim, očigledno je da koalicija na vlasti više nema tu potrebnu većinu. Klub SNP-a je sa 12 odborničkih mandata ,,spao“ na samo pet, jer su pored napuštanja Vladimira Mračevića, Zorice Gavrilović, Predraga Anđelića i Bogdana Kočetanovića, koji su oformili novi odbornički klub SNP – Herceg Novi, mandate zamrzli  Božo Ukropina i Ljiljana Bojanić, a samostalan nastup najavio je i Špiro Živković. U nedjelju je održana sjednica Opštinskog odbora SNP-a na kojoj je ova neposlušna ,,četvorka“, koja se protivi kandidaturi Obrada Gojkovića za gradonačelnika, isključena iz partije.

Bilo kako bilo, da li će ova četvorka,  podizanjem ruke za skraćenje mandata skupštinskom sazivu, presjeći mučnu situaciju u kojoj se našao cijeli grad, znaće se u petak.

Odbornici Vladimir Mračević, Bogdan Kočetanović, Zorica Gavrilović i dr Predrag Anđelić koji su krajem prošle sedmice  istupili iz odborničkog kluba SNP i oformili novi klub SNP – Herceg Novi isključeni su iz ove partije.

Odluka je donijeta u nedelju na sjednici OO SNP-a potvrdio je Pobjedi jedan od članova novskog odbora. On je kazao da je to samo početak procedure jer isključeni članovi,  nakon što budu i zvanično obavješteni o tome, imaju pravo žalbe Statutarnoj komisiji partije. Naš sagovornik nije bio voljan da detaljnije komentariše najnoviju odluku novskih narodnih socijalista, jer kako je objasnio,  ishod višemjesečnog trvenja dvije struje u SNP-u nije povoljan ni za jednu od njih, a ponajmanje za partiju.

Četiri člana SNP-a koji su, prema njihovim ranijim izjavama ,,napravili otklon od politike koju vodi Obrad Gojković“, formiranjem novog odborničkog kluba, nisu zvanično obavješteni o odlukama koje su donijete na sastanku OO SNP-a.  Zorica Gavrilović je potvrdila da je čula šta je odlučeno na opštinskom odboru ali da će svoje mišljenje i stav i saopštiti  tek kada bude zvanično obavještena o isključenju.

Podsjetimo, dr Predrag Anđelić, odbornik SNP, nekadašnji poslanik i sa dugim stažom u ovoj partiji u petak je obavijestio javnost da je napustio OO SNP Herceg Novi i lokalne organe partije.

Pobjeda

 

Portal Analitika