Košarka

Predsjednik FIBA u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

Demirel17.06
P
redsjednik FIBA Evrope Turgaj Demirel u naredna dva dana boraviće u zvaničnoj posjeti Košarkaškom savezu Crne Gore. Prvog čovjeka evropskog ogranka svjetske ''kuće košarke'' na podgoričkom aeordromu dočekali su član Predsjedništva Košarkaškg saveza Crne Gore Danilo Mitrović i predsjednik Udruženja košarkaških trenera Crne Gore Bogdan Tanjević.

Predsjednik FIBA u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Demirel će tokom boravka u Crnoj Gori imati susret sa predsjednikom Košarkaškog saveza Crne Gore Milom Đukanovićem, a na sastancima sa čelnicima ''crnogorske kuće košarke'' razgovaraće se o planovima i mogućnostima saradnje u narednom periodu, te o prilici da naša država uz podršku FIBA Evrope realizuje projekte i takmičenja u cilju razvoja košarke.

- Došao sam u posjetu prijateljima iz Košararkaškog saveza Crne Gore koji su uvijek podržavali akcije i inicijative FIBA Evrope. Tokom boravka u Crnoj Gori planirano je da razgovaramo o razvoju košarke u državi. Crna Gora je mlada država, kao i savez, ali i veoma uspješna košarkaška zemlja. Upoznat sam sa rezultatima reprezentativnih selekcija na evropskim takmičenjima obje konkurencije, tako da sam siguran da će se crnogorska košarka i u narednom periodu razvijati u pravom smjeru uz podršku FIBA Evrope. Crna Gora je mala država, ali ima veliki potencijal i FIBA Evropa kao jedan od svojih prioriteta ima razvoj košarke u mlađim uzrastima. FIBA Evropa je spremna da ponudi svu pomoć koja je potrebna Košarkaškom savez Crne Gore da ispuni svoje zadatke i planove – rekao je Demirel, koji se kao predsjednik Košarkaškog saveza Turske prisjetio i duela reprezentacije njegove države protiv naše ženske seniorske reprezentacije u četvrtfinalu Eurobasketa u Poljskoj prije tri godine.

- Crna Gora je odlično krenula u ovogodišnjim kvalifikacijama i vjerujem da će ih završiti u tom ritmu kako bi se naredne godine ponovo našla na smotri najboljih selekcija Evrope. Očekujemo vas na Eurobasketu u Mađarskoj i Rumuniji naredne godine.

Demirel je najavio da će do kraja septembra biti određen domaćin Evropskog prvenstva naredne godine, nakon što je Bord FIBA Evrope oduzeo domaćinstvo Ukrajini zbog nestabilne situaciju u toj državi.

- Primorani smo da odredimo jednog ili više domaćina šampionata Evrope naredne godine. Takođe, naša želja je da Košarkaškom savezu Ukrajine ponudimo mogućnost da bude domaćin Eurobasketa 2017., naravno pod određenim uslovima. Imamo nekoliko zainteresovanih za organizaciju Eurobasketa naredne godine, neke države žele samostalno, a neke u saradnji sa susjednim zemljama da ugoste takmičenje. Sve države koje su zainteresovane za organizaciju prvenstva svoje kandidature mogu podnositi do kraja jula, a nakon toga ćemo pokrenuti proceduru izbora domaćina koju ćemo završiti najkasnije do septembra. Košarka je sport koji je popularan širom svijeta i FIBA Evropa radi na njenom razvoju i unaprijeđenju kako u okviru reprezentativnih, tako i u okviru klupskih takmičenja. Ne planiramo osnivanje novih klupskih takmičenja, ali moramo da radimo na razvoju i poboljšanju postojećih – zaključio je Demirel.

KSCG.ME

Portal Analitika