Politika

Lukšić sa Dačićem: Odnosi neuporedivo bolji, bez dvojnog državljanstva (VIDEO)

luksicok
Š
efovi diplomatija Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Igor Lukšić ocijenili su da dve zemlje imaju suštinski različite stavove po pitanju dvojnog državljanstva. Istovremeno ministri su ocijenili da su odnosi dvije države neuporedivo bolji nego ranije i potpisali sporazum u oblasti smještaja diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Lukšić sa Dačićem: Odnosi neuporedivo bolji, bez dvojnog državljanstva (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ministri su ocijenili da su su iscrpljene sve mogućnosti za kompromisno rješenje po tom pitanju.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom crnogorske diplomatije, rekao da nije moguće naći kompromisno rješenje po tom pitanju, i da Srbija nastavlja da dozvoljava dvojno državljanstvo za razliku od Crne Gore, što je, kako je rekao, potpuno legitimno.

On je objasnio da u svijetu ima zemalja i sa jednom i sa drugom praksom i da je o tome svojevremeno razgovarao i sa cnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

"Da bi se došlo do praktičnog rešenja za to je potrebna potpuna relaksacija naših odnosa", rekao je Dačić, dodavši da ovo pitanje već dvije-tri godine nije predmet razgovora dviju država jer je riječ o potpuno različitim stavovima, prenosi B92.

Ministar Lukšić je, objašnjavajući poziciju Crne Gore, rekao da male zemlje imaju rigidnije zakonodavstvo po pitanju dvojnog državljanstva.

Odnosi neuporedivo bolji: Dačić i Lukšić istovremeno su ocijenili da su odnosi dvije zemlje neuporedivo bolji nego pre nekoliko godina i da treba da se usredsrede na traženje zajedničkih interesa među kojima su i evropske integracije i saradnja u oblasti ekonomije.

Dva ministra potpisali su danas Sporazum o saradnji diplomatskih akademija i Sporazum o ustupanju korišćenja nepokretnosti na recipročnoj osnovi za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništva.

Lukšić je takođe rekao da ima prostora da se nastave razgovori o zajedničkom nastupanju u nekim djelovima svijeta, gdje bi to imalo ekonomski rezon, i da se o tome može razgovarati u budućem periodu.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da su se u prethodnim godinama dvije zemlje trudile da relaksiraju sve teme koje su izazivale tenzije i da u narednom periodu treba da se svi zajedno usredsredimo na traženje zajedničkih interesa.

Dačić je rekao da je dobro što Srbija i Crna Gora idu ka EU svesne težine tog puta i raznih uslovljavanja, različitih poglavlja, ali da je to put koji će obezbijediti bolju budućnost.

"Otvoreni smo za razgovore o svim temama eventulanim zajednički nastup na političko diplomatskoj karti svIJeta" rekao je Dačić i dodao da to podrazumeva i saradnju u oblasti ekonomije infrastrukture, energetike, saobraćaja...

On je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila poslije katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju.

Dačić je naveo da problemi moraju da se rešavaju i da tu ne treba da bude čekanja i naglasio da to želi da radi kao ministar spoljnih poslova.

U tom smislu Dačić je rekao da se sa ministrom Lukšićem od kada je na funkciji spoljnih poslova sastao četri puta kao i da će se ponovo vidjeti krajem nedelje u Bukureštu ali i na sastanku ministara spoljnih poslova uskoro u Crnoj Gori.

Crnogorski ministar Igor Lukšić poručio je da je važno da se odnosi dvije zemlje produbljuju kroz konkretne kanale saradnje na pragmatičan način navodeći da se danas razgovaralo i o evropskim integracijama koje, kako je rekao imaju ogroman značaj za region.

Lukšić je rekao da saosjeća sa građanima Srbije zbog posledica poplava navodeći da na sastanku ministara regiona u Crnoj Gori očekuje konkretne dogovore o pomoći ugroženima.

Šef crnogorske diplomatije će sutra u Beogradu razgovarati i sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika