Zašto se gine u Dromiri?

1706Dromira
N
aizgled relaksirana, prava i tehnički solidna dionica, na dvadesetak kilometara od Podgorice, na magistralnom putu prema Kolašinu, bila je kobna za čak 12 osoba u zadnje četiri godine. Stručnjaci kažu da je razlog upravo ta njena relaksirajuća karakteristika, pišu Vijesti.

Zašto se gine u Dromiri?
Portal AnalitikaIzvor

 

Sudski vještak saobraćajne struke mr Milenko Čabarkapa objašnjava da nakon naporne vožnje kroz kanjon Morače, Dromira dolazi kao prividno opuštanje.

„Put se ispravlja i vidici postaju širi, pa se vozač instiktivno opušta nakon napete vožnje kroz kanjon gdje je bio pod mnogo većom tenzijom zbog raznih izazova kao što su tuneli, krivine, galerije, potencijalni odroni i slično“, tvrdi Čabarkapa.

S ovim je saglasan i legendarni crnogorski automobilista Goran Asanović koji kaže da nakon „spleta krivina i mučne dionice kroz kanjon, Dromira za vozača dođe kao opuštanje“.

„Treba dodati i da vozaču koncentraciju dodatno smanjuje saznanje da je stigao nadomak kuće ili makar ulaska u ravnicu“, kaže Asanović.

Uz ivicu kolovoza nalazi se i dubok ponor koji se ne vidi iz automobila, te se gubitak kontrole nad vozilom završava katastrofalno, pišu Vijesti.

Čabarkapa dodaje da postoji i faktor naglog porasta temperature vazduha, i da svi ti elementi negativno djeluju na psihofizičku sposobnost vozača i da stvaraju kod njega iluziju da posjeduje veću sposobnost od prosječne. Ovu teoriju potvrđuje činjenica da se gotovo sve nezgode na ovom dijelu puta događaju vozačima koji putuju iz kanjona.

I Čabarkapa i Asanović su istakli da nisu primijetili da postoje nepravilnosti na kolovozu koje bi mogle direktno da utiču na gubitak kontrole.

Asanović apeluje na vozače da u tom dijelu puta budu posebno oprezni i da smanje brzinu, posebno u periodu kada padne kiša nakon dužeg sušnog perioda.

Izvor: Vijesti; foto: cdm.me

Portal Analitika