Fudbal

Čelik namještao u Evropi, ne i u Crnoj Gori

FederBet
V
elika prašina se podigla kada je Čelik prošle godine igrao kvalifikacije za Ligu Evrope. Naš predstavnik je u prvom meču kod kuće izgubio sa 1:4 od Honveda i to je donekle bilo prihvatljivo. Ali, u revanšu mađarski tim je slavio sa nevjerovatnih 9:0 i to je svakako zaintrigiralo ne samo crnogorsku, već i evropsku fudbalsku javnost.

Čelik namještao u Evropi, ne i u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Nejverovatni rezultat je asocirao samo na jedno pitanje - da li je ova utakmica bila namještena? Poslije nepunih godinu dana dobili smo odgovor - oba duela su bila "naštelovana". To je potvrdila evropska organizacija "FederBet" koja se bavi istraživanjem namještanja utakmica.

Mediji su napadali "metalurge" nakon tog dvomeča, ali iz Nikšića je uvijek stizao negativan odgovor - "utakmica nije namještena". Danas je definitivino i od istine se ne može pobjeći. Međutim, ima i dobrih informacija - ova organizacija je istražila utakmice po Evropi, a među više od 100 namještenih niti jedna nije bila iz našeg elitnog loptanja!

FederBet je svoj godišnji izvještaj predstavio Evropskom parlamentu, a u njemu se navodi da je "sigurno namješteno 110 utakmica, a da je 460 pod sumnjom" - nigdje se ne pominje Telekom 1. CFL, pa čak ni Jelen Superliga.

Povodom ovih tvrdnji, predsjednik Udruženja evropskih profesionalnih fudbalskih liga (EPFL) Frederik Tirije zatražio je objašnjenje i dodatne informacije od FederBeta.

"Ove optužbe su izuzetno štetne. U ime naših članica, tražim da nam odmah obezbijedite sve informacije, kako bi svi u našem udruženju mogli da shvate situaciju. Ako odbijete da nam ih dostavite, EPFL zadržava pravo da tuži za klevetu FederBet", navodi se u pismu Tirijea FederBetu. (Topfudbal.me)

Portal Analitika