Politika

Sastanak Mješovite komisije na jesen

markovichr
S
astanak Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između Crne Gore i Hrvatske biće održan na jesen, a jedna od njegovih tema biće i školski brod Jadran, saopšteno je na sastanku ministara pravde dvije države.

Sastanak Mješovite komisije na jesen
Portal AnalitikaIzvor



Crnogorski ministar pravde Duško Marković, koji boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj i njegov hrvatski kolega Orsat Miljenić ocijenili su da su međudržavni odnosi dvije zemlje dodatno osnaženi uspješnom pravosudnom saradnjom koja će biti označena skorim potpisivanjem Memoradnuma o saradnji ministarstava pravde.

"Memorandumom će biti razrađeni modeli direktne međusobne podrške na daljem jačanju pravosuđa, u okviru šire agende evropskih integracija Crne Gore, saglasili su se Marković i Miljenić”, saopšteno je iz Ministarsta pravde.

Marković je zahvalio Miljeniću na sve aktivnijoj ulozi Hrvatske u regionu zapadnog Balkana i prije svega na kontinuiranoj razmjeni iskustva iz evrointegracionog pregovaračkog procesa Hrvatske, naročito u oblasti reforme pravosuđa.

Posebna tema sastanka dva ministra bio je rad Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između dvije zemlje.

“Budući da se dvojica ministara nalaze na čelu ove mješovite komisije, zajednički je konstatovano da između dvije države nema otvorenih pitanja, te da je većina pokrenutih pitanja u radu ove Komisije uspješno razriješena u prethodnom periodu”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, načelno je dogovoren sljedeći sastanak Komisije za jesen ove godine, na kojem će jedna od tema biti i školski brod Jadran.

Marković i Miljenić pohvalili su saradnju pravosudnih institucija Crne Gore i Hrvatske, osvrnuvši se na značaj saradnje tužilačkih organizacija dvije države u oblasti procesuiranja ratnih zločina, između ostalog i u predmetu Morinj.

Ministri su, kako se dodaje, poslali zajedničku poruku da svaki ratni zločin, bez obzira na čijoj se teritoriji dogodio, mora dobiti zadovoljavajući sudski epilog.

„Interes Hrvatske je da se procesuiraju svi ratni zločini. Policije i tužiteljstva dviju zemalja moraju neposrednije surađivati na tom zadatku, jer smatramo da se sve ratne traume moraju zatvoriti“, rekao je Miljenić.

Portal Analitika