Fudbal

Delegacija FK Galatasaraj otkrila spomen-ploču braći Bakić

bakiccc1
D
elegacija FK Galatasaraj iz Istanbula, s ambasadorom Turske u Crnoj Gori Mehmetom Nijazi Tanilirom, otkrila je danas u selu Zabrđe kod Andrijevice spomen-ploču braći, Miliji i Pavlu Bakiću, dvojici od 13 osnivača ovog kluba, jednog od najvećih i najpopularnijih u Turskoj, prenosi agencija Anadolija.

Delegacija FK Galatasaraj otkrila spomen-ploču braći Bakić
Portal AnalitikaIzvor

Braća Bakić su kao učenici Liceja, zajedno sa jedanaest drugova, 1. oktobra 1905. godine osnovali FK Galatasaraj. Time su postavili temelje ovom sportu Turskoj i ostavili značajan trag u istoriji turskog fudbala.

Potpredsjednica FK Galatasaraj Džandan Erčetin poručila je mještanima sela Zabrđe i bratstvu Bakić da Galatasaraj nikad nije zaboravio Miliju i Pavla Bakića.

„Mi smo došli, kako bi danas bili sa porodicom ova dva brata, koji su suosnivači Galatasaraja. U ime gimnazije u Istanbulu koju su pohađali braća Bakić, a koju sam i ja pohađala, poručujemo: 'Dragi brate Milija, dragi brate Pavle, vaš amanet ćemo predati generacijama koje smo od vas naslijedili. Galatasaraj će vam biti uvijek zahvalan“, poručila je Erčetin.

bakiccc2

Ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir kazao je da veliku zahvalnost duguje bratstvu Bakić.

„Ovdje smo da bismo odali počast braći Bakić, dvojici od 13 osnivača Galatasaraja, kluba kojim se ponosi naša država i naš narod“, kazao je Tanilir.

Otkrivanju spomen-ploče braći Bakić, osim delegacije Galatasaraja prisustvovao je veliki broj mještana sela Zabrđe, bratstva Bakić, kao i istoričar Šerbo Rastoder.

bakiccc3

U ime bratstva Bakić, dr Nikola Bakić je uručio poklone gostima iz Istanbula. Predstavnici Fudbalskog saveza Crne Gore prisustvovali su svečanosti, i izrazili spremnost da u narednom periodu ugoste FK Galatasaraj. Delegaciju turskog kluba, osim potpredsjednice Džandan Erčetin, činili su i Levent Šahinolu, Mehmet Šenol, Ćalar Šavkaj i Gulnur Gorgun.

Delegacija FK Galatasaraj sastala se i sa predsjednikom opštine Andrijevica Srđanom Mašovićem, a takođe su obišli rodnu kuću braće Bakić.

Portal Analitika