Svijet

Albanija: Dileri se branili minobacačem i mitraljezima od 500 policajaca

0211albanija
Č
lanovi narko bande upotrijebili su pred zoru granate, minobacače i mitraljeze protiv, na stotine, policajaca koji su pokušali da uđu u poznato albansko selo Lazaret tokom akcije suzbijanja proizvodnje narkotika, ali niko nije povrijeđen saopštila je danas policija, prenosi Blic.

Albanija: Dileri se branili minobacačem i mitraljezima od 500 policajaca
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da su 500 naoružanih policajaca uključujući specijalne jedinice policije, tokom noći, opkolili selo pošto je odbijen prvi pokušaj upada u selo tokom vikenda kada je jedan seljanin povrijeđen, prenijela je agencija AP. Niko nije povrijeđen u najnovijem pokušaju ulaska u selo, a albanska policija je saopštila da će nastaviti obračun sa proizvođačima narkotika i "oslobodi Lazaret od kriminalaca''.

To albansko selo nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i godišnjim "izvozom" narkotika u tržišnoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je polovina BDP te balkanske zemlje, navodi američka agencija.

Kilogram kanabis sative-zeljaste biljke iz porodice kanabis, kupljen na veliko u ovom selu, košta prosječno oko 350 eura po kilogramu, mada se uz "dopunsku taksu", narko-švercerima prodaju po 500 eura za kilogram na licu mjesta.

Velike organizovane grupe, koje raspolažu čamcima i kamionima, švercuju tu drogu, najčešće morskim putem u Grčku i Italiji gdje ona dostiže cijenu od oko 800 eura za kilogram da bi se, u prosjeku, u zapadnim zemljama na malo prodavala za pet eura za gram - što je 5.000 eura za kilogram.

Lazaret je selo u regionu Đirokastro na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažnija privredna djelatnost.

Portal Analitika