Politika

DEDOVIĆ: Crna Gora ne može biti neutralna, Hladni rat i dalje postoji

1112dedovic
I
zvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da Crna Gora ne može biti neutralna država jer Hladni rat, i dalje postoji i kako je kazao, nikad nije bio uočljiviji i vidljiviji.

DEDOVIĆ: Crna Gora ne može biti neutralna, Hladni rat i dalje postoji
Portal AnalitikaIzvor

Dedović je kazao da se u Crnoj Gori pojavila grupa ljudi koja zagovara neutralnost, ali bez valjanih argumenata za takvu opciju.

- Dobro je što se od tvrdog stava NE u NATO, bez ikakve alternative i nuđenja drugog rješenja pojavila i ta ideja o neutralnosti. Ipak, Crna Gora u ovom momentu u kojem se nalazi, tranzicionom, političkom ekonomskom, bezbjedonosnom i svakom drugom ne ispunjava ni jedan uslov da bi bila neutralana, kazao je Dedović za Portal Analitika.

Dedović je ocijenio da borci za neutralnost te teze iznose bez ikakvih prethodnih analiza i procjena.

- Crna Gora da bi bila neutralna mora biti na znatno većem stupnju demokratskog i ekonomskog razvoja i na geografski drugoj lokaciji. Osim toga  ne govori se o određenju u odnosu na što Crna Gora mora da bude neutralna: u odnosu na Zapad ili Istok ili u odnosu na jedne ili druge.

Dedović je istovremeo odbacio teze pojedinih struktura u Crnoj Gori i šire da Hladni rat više ne postoji.

- Danas se u Crnoj Gori od određenih krugva tvrdi da Hladni rat biše ne postoji. Međutim očigledno je da on i dalje postoji  ida je u nekim segmentima, pogotovo nakon ukrajinske krize uočljiviji i vidljiviji nego ikad. Crna Gora se mora rukovoditi svojim potrebama i interesima, imajući u vidu svoje kapacite i mora da se odredi u odnosu na ono što je interes građana a to je punopravno članstvo Crne Gore u NATO savezu. Pitanje neutralnosti jednostavno ne dolazi u obzir i nije zvodljivo, objasnio je Dedović.

Dedović je kazao da očekuje da predstojeći NATO samit u Velsu biti samit proširenja i da vjeruje u uslovni poziv za Crnu Goru.

- Sigurno je da će se pitanje proširenja NATO naći kao jedna od tačaka dnevnog reda na samitu u Velsu ali očekujem kako sam i rekao ranije uslovnu pozivnicu.Vjerovatno će nam biti dato određeno vrijeme u kojem moramo da pokažemo konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i da završimo reforme započete u bezbjedonosnom sektoru, zaključio je Dedović.

Portal Analitika