Svijet

Srbija: Kupci na pijacama neće povrće sa poplavljenih područja

156Kvantaska-pijaca
P
oplave koje su pogodile Srbiju uticale su i na kvalitet povrća koje se prodaje po pijacama, dok je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" otkrio salmonelu u nekim proizvodima, što je na pojedinim pijacama dovelo do smanjene prodaje povrća i voća.

Srbija: Kupci na pijacama neće povrće sa poplavljenih područja
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci ističu da se sprovode svakodnevna ispitivanja na beogradskim pijacama, a upravo zbog toga ove sezone prodavači moraju uvjeravati kupce da njihovi proizvodi nijesu iz poplavljenog područja, ali mnogi sumnjaju u ispravnost zeleniša.

Građani više ne kupuju na pijacama, već u velikim marketima jer se plaše da je povrće dolazilo u dodir sa kanalizacijom, prenosi Al-Jazeera Balkans.

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije pregledali su proizvode sa nekoliko beogradskih pijaca, a od ukupno 25 ispitanih uzoraka salmonela je otkrivena na peršunu i blitvi.

Međutim, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju I Institutu Zorica Jovanovski tvrdi da taj nalaz salmonele nije toliko strašan.

"Ona ne smije da bude ni u jednoj namirnici, ali opet je važna preventiva. Salmonelu ili bilo koju bakteriju na voću i povrću je mnogo lakše odstraniti nego da je na nekom proizvodu životinjskog porijekla. Za voće i povrće ono što je bitno to je da se dobro ispere i samim tim mi svodimo taj broj bakterija na minimum”, savjetuje ona.

Zbog toga, prodavači na pijacama su obavezni imati potvrdu da proizvodi koje prodaju ne dolaze iz poplavljenih područja. Fitosanitarna inspekcija koja provjerava ispravnost proizvoda bilježila je prisustvo bakterija na povrću i voću i prije poplava, ali kako kažu, sada su posebno oprezni.

Načelnik odjeljenja fitosanitarne inspekcije Nebojša Milosavljević kazao je da kada se u kontrolama otkrije, odnosno utvrdi neka nepravilnost ili laboratorijska analiza praktično pokaže neispravnost nekog proizvoda, preuzimaju se zakonom propisane mjere.

“One podrazumijvaju zabranu prometa, te uništavanje i procesuiranje onih koji vrše promet odnosno proizvođača nadležnom sudu", upozorio je on.

Institut Batut još nije ispitivao zemljište u poplavljenim područjima, pa će u narednom periodu obaviti istraživanja koja trebaju utvrditi je li došlo do povećanja teških metala u zemlji koja je bila po vodom, dok za sada teških metala u uzrocima voća i povrća nema.

 

Portal Analitika