Svijet

Ban Ki-mun pozvao na obustavu neprijateljstava u Ukrajini

156bki
G
eneralni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-mun apelovao je na ukrajinske i proruske snage da odmah obustave oružana neprijateljstva u Istočnoj Ukrajini, i da rješenje krize potraže kroz dijalog.

Ban Ki-mun pozvao na obustavu neprijateljstava u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Ban je u saopštenju iskazao zabrinutost što nedavni diplomatski napori u tom pravcu nijesu urodili plodom, apelujući na obje strane da hitno primijene odredbe ženevskog sporazuma od 17. aprila, koji nudi jasan put za mirno rješenje, prenosi Itar-Tas.

Rusija je 12. juna podnijela Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije u kojem se sve strane u sukobu pozivaju na uzdržavanje od akcija kojima se prijeti životima i bezbjednosti civila i izražava zabrinutost zbog upotrebe zabranjenog oružja od ukrajinske vojske, uključujući zapaljive bombe.

Ban u svom saopštenju izražava podršku novoizabranom ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku i solidarnost sa narodom Ukraijne u teškom vremenu.

On je istakao da svi moraju da urade svoj dio kako bi vratili Ukrajinu s ivice provalije i obezbijedili njeno jedistvo, suverenitet i teritorijalni integritet.

(MINA)

Portal Analitika