Društvo

Usvojeni zakoni MLJMP

156mljp
N
ormativni okvir za zaštitu ljudskih prava i zaštitu od svih oblika diskriminacije značajno je unaprijeđen izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika i Izmjenama i Dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, poručili su  iz kabineta Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Usvojeni zakoni MLJMP
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, iako ovi zakoni i u prvobitnom obliku nijesu bili prepreka efikasnoj zaštiti od diskriminacije, njihovim izmjenama i dopunama učinjen je značajan iskorak ka usaglašavanju našeg zakonskog okvira sa pravnom tekovinom EU.

- Najvažnije izmjene i dopune u Zakonu o zabrani diskriminacije  jeste postojeći koncept direktne i indirektne diskriminacije.. Shodno evropskom zakonodavstvu, ne postoji način da se opravda direktna, neposredna diskriminacija. S tim u vezi usvojena je Direktiva Savjeta o rasama od 29.06.2000.god. o primjeni načela ravnopravnosti osoba bez obzira na njihovo rasno ili etničko porijeklo.Takođe, uveden je i poseban član kojim se reguliše ,,rasna diskriminacija”, a uvedeni su i novi, posebni oblici diskriminacije:uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, govor mržnje i drugi – ističe se u saoptenju.

Kako dodaju,veoma značajnim smatraju zakonsko regulisanje,,Govora mržnje’’ koji je univerzalno prepoznat kao negativna društvena pojava,, koju treba suzbijati na sve potrebne načine, pa tako i predviđanjem posebne odredbe u  zakonu.

Kako napominju, ovim Zakonom predviđena jei kazna u rasponu od 500 – 20.000 eura  što je veoma visoka kazna imajući u vidu ekomske kapacitete i pojedinaca i privrednih i drugih subjekata u Crnoj Gori.

 

Portal Analitika