Svijet

Vatikan neće priznati Kosovo

hocevar-bg
V
atikan neće mijenjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Vatikan neće priznati Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

"Ne, Sveta stolica ne želi da mijenja stav", rekao je Hočevar u intervjuu "Politici", odgovarajući na pitanje da li to što će tokom najavljene posjete šefa diplomatije Vatikana Beogradu poslije 11 godina jedna od tema biti i Kosovo znači da je moguća promjena stava Svete stolice o nezavisnosti.

"Riječ je samo o tome da se što bolje Sveta stolica na licu mjesta informiše o svemu, da se u redovnim susretima razmjenjuju iskustva i pronađu što bolja rješenja za budućnost", kaže beogradski nadbiskup.

Beogradski nadbiskup je rekao da postoji "veoma mnogo prilika" za posjetu pape Franje Srbiji i da će se katolici u Srbiji smatrati robovima dok do toga ne dođe.

"Dok papa ne dođe u Srbiju, naši katolici se smatraju robovima, jer ostali mogu da pozdrave u svojoj zemlji svog poglavara, a katolici ne mogu", izjavio je Hočevar, prenosi B92.

On je rekao da na Kosovu živi otprilike tri odsto vjernika Albanaca koji su katolici.

"Njihov broj nije veliki, ali zbog istorije i svega što je hrišćanstvo dalo albanskom narodu, posebno među intelektualncima, postoji velika simpatija prema hrišćanstvu. Utoliko više, jer je i Katolička crkva omogućila dijalog među svim religijama koje su tu prisutne, ali osnažila se i njihova povezanost sa EU", naveo je nadbiskup beogradski.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika