Zanimljivosti

Hakeri već napali internet stranice vezane za Mundijal

1406anonymous
H
aktivistička“ grupa Anonimus (Anonymous) tvrdi da je već napala veliki broj stranica povezanih sa Svjetskim prvenstvom koje se održava u Brazilu, a među njima su i one brazilske banke Banco de Brasil, vojske i obavještajne službe, i nekih od sponzora, prenosi portal Index.hr.

Hakeri već napali internet stranice vezane za Mundijal
Portal AnalitikaIzvor

Hakeri su vjerovatno napali servere i preopteretili ih, čime su „srušili“ stranice. Grupa „XhackerTN“ preuzela je nedavno stranicu povezanu s bankom i tamo stavila fotografiju protelsta usmjerenih protiv održavanja Svjetskog prvenstva.

- Novac i korupcija su narušili zemlju, korumpirani političari izdali su radnike. Profit trpaju u džepove, a nas tretiraju kao ovce. Umorni smo od slušanja obećanja za koja znamo da nikada neće biti ispunjena – naveli su u svojoj poruci na stranici.

Anonymousi su početkom sedmice najavili napad na stranice koje se odnose na Svjetsko prvenstvo. Jedan od hakera tvrdi kako su među metama stranice Adidasa, Badvajzera (Budweiser), Koka-kole (Coca-Cola) i avio-prevoznika „Emirati“ (Emirates).

Kampanja #OpHackingCup službeno je počela još u srijedu u ponoć, kada je „palo“ nekoliko vladinih stranica. Više napada očekuje se tokom održavanja Svjetskog prvenstva.

Jedan od hakera kazao je za Rojters da su sproveli noćne testove kako bi vidjeli koje su stranice najranjivije.

- Imamo plan napada. Ovaj put ciljamo na sponzore Svjetskog prvenstva - izjavio je haker koji se krije iza imena Če Komodor (Che Commodore).

Anonymousi su nezadovoljni iznosom novca koji je izdvojen za organizovanje najvećeg fudbalskog takmičenja.

Foto: index.hr

Portal Analitika