Zanimljivosti

Plan vikend detoksikacije

1406massaza
O
dredite vikend posvećen isključivo vama, čišćenju vašeg duha i tijela. Ne žurite i uživajte u svakom trenutku vikend detoksikacije, piše portal Lovesensa.rs.

Plan vikend detoksikacije
Portal AnalitikaIzvor

Petak

Pripremite se za neometan vikend posvećen sebi. Prije nego što počnete da čistite sebe, očistite svoj dom: raspremite nered, očistite kupatilo, stavite na sto buket svježeg cvijeća, napunite frižider svježim voćem i povrćem. Uvedite red i u svakodnevnu kozmetičku rutinu. Kako biste koži omogućili odmor, tokom vikenda zaboravite na šminku. Biće joj dovoljan piling, lagani losion za dnevnu njegu i, ako imate veoma suvu kožu, noćna krema.

Subota

Jutro: Umijte lice u vodi u kojoj plutaju latice vašeg omiljenog cvijeća. Buđenje ženstvenosti je prvi korak prema relaksaciji uma. Time se otvarate za pozitivne promjene, što je ključan korak.

Prijepodne: Dan započnite vježbama disanja kojima ćete opustiti um. Dopustite sebi da sve radite bez žurbe i počećete da uživate u svakom minutu; prestaćete da mislite na rezultat jer važan je proces. Dišite iz stomaka: duboko udahnite šireći stomak; a zatim neka on i tijelo budu mekani i opušteni. Kad izdišete, istegnite kičmu prema gore i pritisnite stomak prema kičmi. Možete da dišete dok sjedite na stolici ili na podu u položaju lotosa. Dišite bar 10 minuta. Nastavite da se istežete tako da prvo razgibate glavu, zatim ruke, trup, pa noge. Tada možete da pređete na aktivnije vježbanje. Važno je da početak vježbanja bude lagan, sredina na vrhuncu snage, a na kraju bi trebalo da slijedi opuštanje. Poslije toga priuštite sebi desetak minuta dubokog disanja. Osjećaćete se preporođeno.

Prije tuširanja napravite piling. Dugo i nježno se masirajte uz omiljenu muziku. Piling možete i sami da napravite od morske soli, baznog ulja i desetak kapi eteričnog ulja ylang-ylanga, geranijuma ili ruže. Zatim uronite u toplu kupku. Dok se izležavate u kadi, pijuckajte topli čaj, po mogućstvu što kvalitetniji bijeli, koji sadrži polifenole i antioksidanse. Čaj ili mlaku vodu sa malo limunovog soka pijte tokom cijelog jutra. Jedite voće i to koliko vam duša ište. Idealno je bobičasto voće, ananas, jabuke, mandarine, kivi i sezonsko voće. Ako ste gladni, pojedite skuvani amarant kome ste dodali malo maslinovog ulja i mrvicu soli. Ova hranljiva žitarica sa visokim procentom proteina će vam utoliti glad.

Podne: Ručajte rano, oko podneva. Na meniju neka vam budu lagane, tople zelene čorbe i povrće skuvano na pari začinjeno maslinovim uljem i sa malo soli. Odaberite povrće sa baznom vrijednošcu pH (tablicu vrijednosti hrane možete naći u knjizi Teodora Barudija "Alkalizujte se ili umrite"). Važno je i da hrana ima nizak glikemijski indeks jer ce vam pružiti duži osjećaj sitosti. Preporučuju se sirova šargarepa, jabuke, kruške, kajsije, pomorandže kao i sočivo, bijeli luk, mahunarke, zelena salata, patlidžan, orasi, lješnici, divlji pirinač, crveni pasulj, suve smokve, svježi grašak, batat i basmati pirinač.

Poslijepodne: Napravite mini parnu kupku. Ulijte vruću vodu u činiju, dodajte kap-dvije eteričnog ulja limuna ili cimeta, stavite peškir preko glave pa pustite da vam topla para obavije lice. To će podstaći cirkulaciju i ubrzati detoksikaciju kože. Potom na lice nanesite masku na bazi gline ili jogurta pomiješanog sa malo svježeg kvasca, koja će vam ukloniti nečistoće i toksine i osvježiti lice.

Veče: Večerajte rano, slične namirnice kao za ručak i ranije idite na spavanje.

Nedjelja

Jutro: Ponovite doručak i užinu bogate voćem i žitaricama (amarantom ili kinoom). Važno je da stalno pijete dovoljno vode i čajeva.

Prijepodne: Ako ste u mogućnosti, idite u wellness centar. Sauna je jednostavna, brza i ugodna metoda čišćenja od toksina. Nakon nje priuštite sebi masažu. Najbolji detoks tretmani su limfna drenaža ili aromaterapijska masaža. Limfna drenaža se izvodi posebnim drenažnim pokretima ili pritiskom uređajem na limfne čvorove iz kojih se drenira nakupljena tečnost i toksini. Aromaterapijska masaža je takođe dobar izbor jer eterična ulja uz masažne pokrete podstiču i poboljšavaju izlučivanje toksina kroz kožu.

Podne: Nakon masaže lagano prošetajte i sa uživanjem se posvetite ručku. Neka to bude lagana supa od povrća i povrće kuvano na pari. Možete se počastiti kuvanim i zapečenim jabukama posutim mljevenim orasima.

Poslijepodne: Uronite u toplu kupku sa eteričnim uljima. Kako se tokom detoksikacije otrovi koncentrišu u znoju i pri izlučivanju mogu oštetiti kožu, najbolji način da je zaštitite od ubrzanog ispuštanja toksina preko pora jeste namakanje tijela ili stopala u vrućoj kupki sa morskom solju ili magnezijum sulfatom uz dodatak eteričnih ulja (npr. žalfija ili ruzmarin, koji čiste i opuštaju tkivo). Vruće kupke će izvući toksine kroz limfne kanale i olakšaće njihovo izlučivanje.

Veče: Idite na spavanje što ranije, najkasnije u 10 sati, i osjetićete sve blagodeti proteklog vikenda već sjutra. Polet i energija će vas pratiti sve dok se ponovo ne iscrpite, ali tada ćete znati šta vam je činiti da se revitalizujete.

Izvor: lovesensa.rs; foto: massageemporium.com

 

 

Portal Analitika