Politika

Popović u Ženevi: Liberalizam je rješenje za civilizaciju

Delegacija_LI
P
redsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, učestvovao je na II Konferenciji Liberalne internacionale, jedne od najmoćnijih političkih asocijacija svijeta koja okuplja državnike, poslanike i lidere liberala na najvisočijem nivou. Lider LP bio je jedini predstavnik liberala jugoistočne Evrope koji je učestvovao na ovogodišnjem sastanku u Ženevi u sjedištu UN.

Popović u Ženevi: Liberalizam je rješenje za civilizaciju
Portal AnalitikaIzvor

Popović se tom prilikom susreo sa predsjednikom Liberalne internacionale Juliom Minovesom kojeg je upoznao sa političkom situacijom i pozicijom Crne Gore te značajem koji liberali imaju u Crnoj Gori u procesu društvene i političke emancipacije i demokratizacije. Lider Liberalne internacionale g. Minoves iskazao je punu podršku, te moćne političke asocijacije, crnogorskim liberala za dalje sprovođenje takve politike i segmentiran doprinos državi državi Crnoj Gori na njenom evroatlanskom putu.

U svojem izlaganju u sjedištu UN, Popović je naveo da je sloboda kretanja ideal za koji su liberali odpočeli borbu još u 19. vijeku, ali da ni danas građani i građanke svijeta ne uživaju jednako to osnovno ljudsko pravo. Osim toga, problem svjetskog iseljeništva jeste i netrpeljivost prema različitostima koja je visoko prisutna u mnogim državama svijeta pa i Evrope zbog čega se manjinski narodi i rase nalaze na meti stalnih optužbi nacionalističkih krugova i politika. Jedino rješenje za ovaj, danas, civilizacijski problem, može i mora biti liberalizam i ostvarivanje slobode svakog pojedinca da izabere mjesto svojeg života prema sopstvenim željama i potrebama.

On je podsjetio da je Crna Gora u posljednje dvije decenije imala slične problem sa velikim brojem migranata na svojoj teritoriji, ali da je bez bojazni od destabilizacije prihvatila sve one koji su bili ugroženi pošastima rata i progona, zato danas Crna Gora može biti svijetli primjer dobre političke prakse u ovoj osjetljivoj oblasti.

Konferenciji su, na poziv Liberalne partije, prisustvovali i diplomatski predstavnici Stalne misije Crne Gore pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi. Tom prilikom, Popović se susreo sa crnogorskom ambasadorkom Zoricom Marić Đorđević koja je stalni predstavnik Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Specijalni predstavnik Crne Gore pri Savjetu za ljudska prava UN.

Učesnici Konferencije sastali su se i sa šeficom Međunarodne organizacije rada (ILO) gospođom Mišel Lejton koja je kazala da je najveći problem iseljenika zapošljavanje te obezjeđivanje osnovne životne egzistencije u društvu u kojem su započeli novi život. Ona je tom prilikom predstavila i novi izvještaj Međunarodne organizacije rada koji će pomoći u rješavanju rastućeg problema migranata u Evropi.

Liberalna partija, kao jedina partija liberala ovog dijela Evrope koja učestvuje na ovom prestižnom skupu, potvrdila je svoj puni međunardoni subjektivitet i ispravnost svoje politike utemljene u načelima svjetskog i evropskog liberalizma i demokratije. Na ovaj način, LP je potvrdila i svoj uticaj i kontinuirani doprinos demokratizaciji i napretku Crne Gore u posljednje dvije decenije.

Portal Analitika