Politika

Izborne komisije odbacile sve prigovore MANS-a

1106mans
O
pštinska izborna komisija Danilovgrada i Izborna komisija Glavnog grada odbacile su svih 67 prigovora na regularnost ponovljenih izbora koje su zabilježili posmatrači MANS-a, saopšteno je iz te nevladine organizacije, prenosi Mina.

Izborne komisije odbacile sve prigovore MANS-a
Portal AnalitikaIzvor

Iz MANS-a su kazali da je time nastavljena praksa koju su organi zaduženi za nadgledanje izbora uspostavili nakon 25. maja i kojom su, kako su naveli, pokazali da ih ne interesuju činjenice i dokazi, već prije svega politički interesi i partijska direktiva.

Iz te organizacije su podsjetili da su tokom ponovljenih izboda na šest biračkih mjesta u Podgorici i Danilovgradu, njihovi posmatrači zabilježili da se ponavljaju gotovo iste vrste nepravilnosti koje su registrovane i tokom izbora održanih 25. maja.

„Ponovo je na biračkim mjestima i oko njih bilo primijećeno vođenje nezakonite evidencije, pojedini birači su javno glasali, bilo je kršenja procedure glasanjem pute pisma i ponovo su glasala lica kojima je registrovano nevidljivo mastilo na rukama“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Sve te nepravilnosti su, kako su dodali, uredno registrovali posmatrači MANS-a i prijavili ih u skladu sa zakonom.

„Iako su članovi izbirnih komisija imali i više nego dovoljno dokaza da procesuiraju izborne nepravilnosti, ponovo su odlučili da zažmure na očita kršenja zakona i odbace sve prigovore“, kazali su iz MANS-a.

Kako su naveli, takav način rada institucija zaduženih za praćenje izbornog procesa govori u prilog tvrdnjama da Zakon o izboru poslanika i odbornika ne funkcioniše na pravi način.

"I da su institucije potpuno zarobljene političkom matematikom koja ih onemogućava da donose odluke koje su zasnovane na zakonu, a ne interesima pojednih partija“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika