Svijet

Gradonačelnik Venecije podnio ostavku

1306venecija
G
radonačelnik Venecije Djordjo Orsoni podnio je u petak ostavku zbog korupcionaškog skandala, dan pošto je pušten iz kućnog pritvora u okviru dogovora o priznanju krivice.

Gradonačelnik Venecije podnio ostavku
Portal AnalitikaIzvor

Orsoni je saopštio da daje ostavku, jer mu je Demokratska stranka uskratila podršku zbog opsežne istrage o korupciji u okviru izgradnje podvodnih brana koje štite grad od poplava.

"Izgubio sam svu vjeru u politiku", rekao je gradonačelnik. "Shvatio sam da nema više one podrške koja mi je bila najavljena, čak ni za one poslove koji su hitni za grad", dodao je, prenose italijanski mediji.

On je u četvrtak pušten iz kućnog pritvora pošto je prihvatio da prizna krivicu i kaznu od četiri mjeseca zatvora. Tako rijetke kazne za takav prekršaj su rijetke u Italiji.

Orsoni je bio među 30 ljudi uhapšenih u okviru istrage o konzorcijumu koji je gradio podvodne brane, a koji je u inostranstvu napravio fond od 25 miliona eura radi podmićivanja zvaničnika.

Italijanski mediji prenose da će on na mjestu gradonačelnika ostati još 20 dana, kako bi obavljao hitne i za grad neophodne poslove, poslije će ga zamijeniti prijevremeni upravni organ.

Portal Analitika