Fudbal

Eto na stubu srama u rodnom Kamerunu

1306etoook
K
amerunski mediji optužili su rekordera po broju nastupa i pogodaka za reprezentaciju Kameruna i četverostrukog dobitnika nagrade za najboljeg afričkog fudbalera godine Samjuela Etoa za "veleizdaju" jer je bio predvodnik štrajka igrača pred odlazak na Svjetsko prvenstvo prošlog vikenda.

Eto na stubu srama u rodnom Kamerunu
Portal AnalitikaIzvor

Zbog nezadovoljstva igrača ponuđenim novčanim premijama, odlazak reprezentacije u Brazil odgađan je nekoliko puta, pa su Kamerunci stigli samo pet dana prije nego što će odigrati svoju prvu utakmicu na SP, zakazanu za danas protiv Meksika. No, ono što je najviše razljutilo javnost u Kamerunu je odbijanje igrača da prime simboličnu zastavu iz ruku premijera Filemona Janga po završetku posljednje pripremne utakmice protiv Moldavije u Jaundeu, koju je u ime reprezentacije primio selektor, Njemac Volker Finke.

"Sada se moramo zapitati koju zemlju predstavljaju Eto i njegova družina ako odlaze u Brazil odbijanjem prihvatanja najcjenjenijeg državnog simbola, njene zastave? Zastava je simbol nacije. Možemo one na vlasti kriviti za svoje probleme, ali vrijeđanje nacionalne himne i gaženje zastave je svetogrđe. To je veliki grijeh 'Nepobjedivih lavova', kada su svi zajedno pobjegli u svlačionicu odbivši primiti zastavu iz ruku premijera. Igrač koji ide na SP je vojnik na bojnom polju. Ako ne želi da igra punom snagom, tada zaslužuje kaznu!", stoji u komentaru dnevnog lista Mutations.

Isto viđenje ima i predsjednik Kamerunskog fudbalskog saveza Džozef Ovona.

"Ponašanje igrača na meču protiv Moldavije je sramotno prema naciji, pokazali su potpun prezir prema vladi i ljudima koji su došli da ih vide i pozdrave prije odlaska. Ako oni ne poštuju znamenje ove zemlje, možemo li ih mi uopšte podržavati?", izjavio je Ovona.

Internet stranica Camfoot ponudila je sljedeće viđenje:

"Ono što se dogodilo s reprezentativcima je kafkijansko. Za Volkera Finkea, njemačkog državljanina, primiti nacionalnu zastavu bilo je potpuno neprimjereno. Eto je vođa ekipe i ona uglavnom radi ono što se njemu prohtje".

Kamerun će na SP-a u Brazilu igrati u grupi A u kojoj su još Brazil, Hrvatska i Meksiko.

(Vijesti.ba/Fena)

Portal Analitika