Politika

Mi svjesno biramo teži put

1306VlahovicPOCETNA
N
ećemo kopati rovove ni prema kome. Nas ne interesuju poruke o “revolucionarnim” promjenama; prozivke, optužbe i prijetnje ćemo prepustiti drugima; naša retorika će biti drukčija od one koja danas, nažalost, preovlađuje na crnogorskoj političkoj sceni. Imamo vrlo pozitivne reakcije na ovu vrstu logike i političke projekcije. Samo polako, temeljno i ozbiljno, dakle. Mi svjesno biramo teži put.

Mi svjesno biramo teži put
Portal AnalitikaIzvor

1306Vlahovic1Miodrag Vlahović, bivši ministar vanjskih poslova, prvi ambasador Crne Gore u SAD i budući predsjednik Crnogorske demokratske unije ocjenjuje da postoji veliki proctor na crnogorskoj političkoj sceni za djelovanje nove stranke koja će biti orijentisana na promjene i jačanje kapaciteta crnogorskog društva.

-Politička scena se samo čini prenatrpanom, zbog broja partija. To ne znači da nema političkog prostora, tj. biračkog tijela na koje treba obratiti pažnju. Postoji, zapravo, ogromna praznina u jednom bitnom segment crnogorske politike. Cdu će biti partija političkog centra, orijentisana na ideju da su Crnoj Gori potrebne promjene, ali one promjene koje će Crnu Goru čuvati i jačati i koje će potvrditi kapacitete načeg društva kao multietničke zajednice ravnopravnih građana i naroda, kaže Vlahović u razgovoru za Portal Analitika.

1306Vlahovic2Osnivačka konvencija Cdu biće održana sjutra a Vlahović, jedan od osnivača i budući predsjednik stranke, ne krije zadovoljstvo velikim interesovanjem građana. “Da, izuzetno smo zadovoljni odzivom i interesovanjem za program i namjere Cdu“, ističe Vlahović i naglašava da će projekat ekonomskog patriotizma biti jedan od ugaonih kamena politike Crnogorske demokratske unije.

- Crna Gora troši preko milion i dvije stotine hiljada eura dnevno na uvoz hrane! Uvozimo gotovo četrdeset inostranih brendova voda, za višemilionske iznose, a naših desetak fabrika vode grcaju u problemima … Lista ovakvih primjera je duga. Nama je potrebno svojevrsno otrežnjenje od takve logike i prakse, jer ovo sada nikuda ne vodi. Cdu će se ovim i drugim problemima baviti konkretno, direktno i vrlo praktično, najavljuje Vlahović u razgovoru za Portal Analitika.

1306Vlahovic3ANALITIKA: U Manifestu Cdu, koji ste Vi pisali, definisali ste strateški pravac partije: promovisanje vrijednosti i ideja građanskog i sekularnog društva, tolerancije i solidarnosti među ljudima, kao i zaštitu svih manjina; formulisali ste kao strateški prioritet Crne Gore i, kako to kažete, orijentaciju ka atlanskim I evropskim integracijama ... Očito je da Cdu računa na, uslovno rečeno, suverenistički glasački korpus, naročito onaj razočarani dio suverenističkih glasača koji osjeća veliki raskorak između realnosti i partijskih obećanja o zaštiti državnih interesa Crne Gore. Pribojavate li se, moguće opstrukcije rada Cdu upravo od programski bliskih stranaka, mislim na DPS, SDP pa i Pozitivnu Crnu Goru?

VLAHOVIĆ: Prije svega, Manifest je proizvod naše “kolektivne pameti”, kojoj sam ja samo dao inicijalni iskaz. Naša je namjera da se obratimo onom dijelu biračkog tijela koje ima posebni osjećaj ća potrebu očuvanja i unapređenja crnogorske državnosti i institucionalnih kapaciteta naše zajednice. Tačno je da se to tijelo “preliva” na više grupacija glasača.

Ne pribojavamo se ničega, a za eventualne opstrukcije - nismo najbolja adresa za odgovor i za objašnjenje o tom hipotetičkom problemu, koji to, zapravo, i nije. Rado ćemo odgovoriti na ozbiljne primjedbe, ako ih bude. Političkom čaršijom ne namjeravamo da se bavimo.

1306Vlahovic4ANALITIKA: A koliko ste ubijeđeni u mogućnost saradnje sa strankama koje imaju bliske programe?

VLAHOVIĆ: Da, naravno. Čemu učešće u političkoj utakmici ako prethodno izjavite da nećete ni sa kim? Za nas je bitan odnos prema Crnoj Gori i njenim vitalnim interesima. To je jednostavni rezon. Važne stvari su obično vrlo jednostavne.

1306Vlahovic5ANALITIKA: Kada govorite o programskim ciljevima Cdu, nedavno ste u razgovoru za Dnevne novine formulisali ideju, odnosno koncept - ekonomskog patriotizma - kao temelj budućeg djelovanja Cdu. Što, u realnosti, znači projekat ekonomskog patriotizma, liči na onaj slogan “kupujmo naše”?

VLAHOVIĆ: Taj slogan je vrlo aktuelan, zapravo, jer mi kupujemo dominantno uvozne proizvode. Ta se poruka, pri tome, može poslati na mnogo različitih načina. Crna Gora troši preko milion i dvije stotine hiljada eura dnevno na uvoz hrane! Uvozimo gotovo četrdeset inostranih brendova voda, za višemilionske iznose, a naših desetak fabrika vode grcaju u problemima … Lista ovakvih primjera je duga. Nama je potrebno svojevrsno otrežnjenje od takve logike i prakse, jer ovo sada nikuda ne vodi. Cdu će se ovim i drugim problemima baviti konkretno, direktno i vrlo praktično. Tu nema potrebe za “filozofiranjem”.

1306Vlahovic6ANALITIKA: Najavili ste da će Cdu biti partija koja će inicirati promjene. No, promjene, odavno već, najavljuje i opozicija. U čemu je razlika između promjena koje zagovara Cdu i većina opozicionih partija?

VLAHOVIĆ: Mi nećemo kopati rovove ni prema kome. Nas ne interesuju poruke o “revolucionarnim” promjenama; prozivke, optužbe i prijetnje ćemo prepustiti drugima; naša retorika će biti drukčija od one koja danas, nažalost, preovlađuje na crnogorskoj političkoj sceni. To Vam je dovoljno u vezi razlika, za početak. Imamo vrlo pozitivne reakcije na ovu vrstu logike i političke projekcije. Samo polako, temeljno i ozbiljno, dakle. Mi svjesno biramo teži put.

1306VlahovicKRAJANALITIKA: Očito je, takođe, da se negdje od 2006. godine prosto izgubio onaj predreferendumski konsenzus ključnih političkih igrača oko zaštite i jačanja državnih interesa. Zašto se taj referendumski blok rastresao ili gotovo raspao, jesu li partijski i lični interesi nadjačali onaj državni?

VLAHOVIĆ: Kolotečina i inercija vlasti, s jedne, i uljuljkanost u gorljivu opozicionu retoriku, s druge strane, stvara na političkoj sceni u Crnoj Gori atmosferu permanentne drame i napetosti, ali onu koja je lišena značajnih promjena i pomaka. Rovovi su sve bliži, ali i sve dublji. Meni to liči na predstavu u kojoj se glumcima toliko svidjela svjetlost scenskih reflektora, da nikako ne puštaju da se čuje i neka drukčija ideja ili replika, ili neka životnija “improvizacija” … Zato i imamo novi izborni zakon čiji je osnovni rezon da spriječi ili značajno oteža da se još neka ideja – čitajte “partija” – pojavi na crnogorskoj političkoj sceni, a sve protivno onome što je sugerisao OEBS i što je kazala Venecijanska komisija. A kada se to i desi, kao što je slučaj sa formiranjem Cdu, odmah kreću salve optužbi da je to nečija inscenacija i podvala. Vrijeme je majstorsko rešeto, kako to kaže naš narod i mi to sasvim smireno ponavljamo: Vrijeme je majstorsko rešeto.

Draško ĐURANOVIĆ

Portal Analitika