Zanimljivosti

Čuvajte se grickalica tokom gledanja fudbala?

1206grickalice
B
ez obzira na to da li ste zadrti fudbalski fan i uzeli ste godišnji odmor zbog utakmica na Svjetskom prvenstvu ili ćete se solidarisati sa ekipom, vjerovatno ćete popiti koje pivo i grickati ukusne, ali nezdrave grickalice. Ipak, uzmete li u obzir koliko utakmica je pred nama, ta je količina nezdrave hrane poprilično velika.

Čuvajte se grickalica tokom gledanja fudbala?
Portal AnalitikaIzvor

Čips, kikiriki, kokice ili malo konkretnija hrana poput ćevapa, kobasica i ostale brze hrane lako vas mogu koštati kog kilograma viška nakon što 13. jula bude odigrana posljednja utakmica na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu. Dodate li tome najomiljenije hladno piće u takvim trenucima, pivo, lagana nelagoda nakon sopstvenog odraza u ogledalu je zagarantovana.

Od svih fudbalskih utakmica prosječni fan vjerovatno će ih pratiti dvadesetak. Zamislite sada koliko je to piva, čipsa i ostale nezdrave hrane i alkohola.

Ako vam se ne čini da je to baš tako strašno, evo jednog primjera s omiljenom grickalicom, čipsom, i pivom, praktično zaštitnim znakom fudbalskih utakmica.

Čips je jedna od onih namirnica sa minimalno ili gotovo uopšte nema hranjivih vrijednosti. To je jednostavno slani skrob pržen u ulju, pun masti, kalorija, natrijuma i ugljenih hidrata. Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se hrana prži na visokoj temperaturi. Oko 100 grama čipsa ima čak 560 kalorija i 40 grama masti. Uzmete li u obzir da ćete 100 grama čipsa bez problema pojesti već za vrijeme prvog poluvremena (i ranije), a da je to kalorijska vrijednost prosječnog obroka, jasno je da ste pretjerali.

Ako tome dodate dvije krigle piva, u kom će uživati većina navijača, u organizam ćete unijeti kalorija za još jedan solidan obrok. I samo sa te dvije poslastice pojeli ste dva ručka. Sada tome dodajte dvadesetak kasnih večeri i takvih obroka pa je jasno da ćete se čuditi kako se taj višak kilograma stvorio 'preko noći'.

Fudbal je sigurno najvažnija sporedna stvar na svijetu, to niko neće ni pokušati da ospori, ali pokušajte da smanjite unos nezdrave hrane i pića ili ih zamijenite zdravijim alternativama.

Ukoliko želite da grickate baš nešto slano, najmanje su zlo kokice pečene na malo ulja s prstohvatom soli. Svakako izbjegavajte one pripremljene u mikrotalasnoj bez obzira što je to brži način jer su po pravilu prekrivene konzervansima, solju i hidrogeniziranim uljima (koja su poznata i kao transmasti).

Ostale opcije mogu biti bademi i slični orašati plodovi, čips od jabuke ili čak kelja (jako zdrava opcija). Čak je pametnije rashladiti se voćnim sladoledom ili nekom domaćom poslasticom. Budući da su dobra atmosfera i druženje s ekipom ispred TV-a gotovo pa nezamislivi bez hladnog piva, to je grijeh koji sebi možete dopustiti, sve dok ne pretjerujete.

Izvor: tportal; foto: gastro.hr

 

Portal Analitika