Abiznis

ĐUKANOVIĆ: KAP u roku tri godine može biti uspješna i profitabilna firma

goranOK
Nije mi poznato da li se Vlada (Ministarstvo ekonomije) ''pravi luda'', ili je već tradicionalno neobaviještena, ali nijesu tačne informacije da ne smije i ne može da subvencioniše KAP zbog usklađivanja sa zakonima Evropske unije. Iako je Evropska komisija pokušala da ukine bilo kakve subvencije i pomoć proizvođačima aluminijuma (elektrolizama) zaključeno je da bi takve mjere dovele do potpunog prestanka proizvodnje primarnog aluminijuma u Evropi i za sada se odustalo od toga, kaže Đukanović.

ĐUKANOVIĆ: KAP u roku tri godine može biti uspješna i profitabilna firma
Portal AnalitikaIzvor

 

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović, ocijenio je da bi KAP oslobođen dugova i obaveza mogao da postane uspješna i profitabilna kompanija, od koje bi ne samo novi vlasnik već i Crna Gora imala koristi u roku od 2 do 3 godine.

“Uprkos zastarjeloj tehnologiji i izraubovanoj opremi i mašinama, kao i nedostatku sospstvenog izvora energije, KAP može da opstane u povoljnijim tržišnim uslovima koji se očekuju u narednom periodu ali samo pod uslovom da iskoristi sve šanse i mogućnosti koje mu se pružaju u narednom periodu. A za to su neophodni i znanje, i mudrost, ali prije svega dobra obaviještenost. Osim investicija od strane inostranih partnera koji se pominju, u nove proizvodne pogone i programe, KAP može da računa i na zajmove velikih investicionih banaka i kompanija koje koriste aluminijum u proizvodnji (poput automobilske industrije) u vrijednosti i do par stotina miliona eura, rekao je Đukanović u izjavi Portalu Analitika.

Cijena struje za KAP ne smije biti veća od 40 €/MWh: Prema njegovim riječima, za to su potrebni dobri razvojni i investicioni projekti i visoka proizvodnja primarnog i / ili sekundarnog aluminijuma.

- A uslov za to je dugoročan ugovor za isporuku električe energije po povoljnoj cijeni. Ugovor bi trebao da je bar na 10 godina a cijena ne viša od 40 €/MWh. Ako KAP ne bi upsio da obezbijedi tu cijenu električne energije na tržištu, Vlada Crne Gore bi trebala da ga podrži i subvenciniše cijenu iznad 40 € /MWh u toku narednih miniumum pet godina. Vlada je bila uporna i istrajna da održi proizvodnju u KAP-u tokom svih ovih godina, pa i onda kada za to nije bilo ekonomske i tržišne logike i kada su neke vodeće svjetske institucije (Svjetska banka i MMF) preporučivale njegovo zatvaranje, objasnio je on.

Vlada da pomogne KAP: Zato, kako dodaje Đukanović, nema razloga da sada diže ruke od KAP-a, ako je već proklamovan interes Crne Gore da KAP radi i postane uspješna kompanija.

- Nije mi poznato da li se Vlada (Ministarstvo ekonomije) ''pravi luda'', ili je već tradicionalno neobaviještena, ali nijesu tačne informacije da ne smije i ne može da subvencioniše KAP zbog usklađivanja sa zakonima Evropske unije. Iako je Evropska Komisija pokušala da ukine bilo kakve subvencije i pomoć proizvođačima aluminijuma (elektrolizama) zaključeno je da bi takve mjere dovele do potpunog prestanka proizvodnje primarnog aluminijuma u Evropi i za sada se odustalo od toga. Elektrolize u Njemačkoj i drugim zemljama EU i dalje imaju subvencije na cijenu struje, pa nema razloga da Crna Gora bude izuzetak, poručio je Đukanović.

Hidroelektrana Komarnica rješenje za KAP: U dogledno vrijeme, KAP bi, kako smatra Đukanović, morao da izgradi sopstveni isvor energije, a najoptimalnije reješenje za to je hidroelektrana Komarnica.

- Sa sopstvenom hidroeleketranom vrijednost KAP-a bi višestruko porasla i privukao bi pažnju vodećih svjetskih proizvođača i prerađivača aluminijuma. Zajam za tu investiciju od ne više od 200 miliona eura, koji bi takođe obezbijedila neka velika svjetska investiciona banka ili proizvođač automobila, mogao bi se otplaćivati od prodaje viškova struje kada elektrana počne da radi. Alternativa tome je održavanje proizvodnje primarnog aluminijuma na minimalnom nivou (20-30 hiljada tona godišnje) i uvoz potrebne količine primarnog aluminijuma za buduću preradu ili povećanje proizvodnje sekundarnog aluminijuma (uz minimalnu potrošnju električne energije), za čije potrebe bi se takođe uvozio otpadni aluminijum, objasnio je Đukanović.

goran1Apsurd što neće predstavljati Crnu Goru: On kaže da je apsurd što neće predstavljati Crnu Goru već inostranu kompaniju na

- Pored ostalih neobaviještenosti Vlada Crne Gore, vjerovatno, nije obaviještena da sam prepoznatljivo ime u aluminijumskoj industriji. Prisutan sam na svim kontinentima, u svim vodećim časopisima za aluminijum, Rojtersovoj anketi, na nekim od najpoznatijih konferencija. Ima i onih koji nikad nisu čuli za Crnu Goru, a saznali su preko mene. Apsurd je da,nakon svega,nakon 14 godina u ovom poslu, predstavljam inostranu kompaniju i drugu državu na međunarodnoj konferenciji. Vjerujem da to nije u interesu Crne Gore.Zato rijetko dajem izjave za domaće medije i još ređe ću ubuduće, zaključio je Đukanović, koji će biti jedan od govornika na čuvenoj Konferenciji o aluminijumu u Dizeldorfu.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika