Politika

VUJANOVIĆ: Crna Gora je geostrateški važna za NATO

1106vujanovic
P
redsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da naša zemlja ima važnu geostratešku poziciju da postane članica NATO-a. To posebno dobija na značaju ako se u obzir uzme činjenica da je Crna Gora jedina zemlja na Jadranu izvan okvira NATO alijanse.

VUJANOVIĆ: Crna Gora je geostrateški važna za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović, koji je otvorio Konferenciju načelnika generalštabova zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje, kazao je da je Crna Gora ponosna na učešće u mirovnim misijama u Avganistanu.

„Imao sam zadovoljstvo da sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba posjetim našu misiju u Avganistanu i uvjerim se u vrijednost angažovanje svake države pojedinačno. Bilo je zadovoljstvo čuti kako se vrednuje angažovanje Crne Gore, koliko to građani vrednuju i vidjeti da se među onima koji pomažu mir nalazi i Crna Gora“, kazao je Vujanović.

Vrijednost konferencije je, kako je rekao, i u snaženju regionalne saradnje, što je, navodi predsjednik, jedna od strateških potreba Crne Gore.

1106vujanovic2
„Ona je važna ulaznica u kvalitetnu evropsku saradnju. Sa susjedima nemamo otvorenih pitanja i ponosni smo što smo pouzdan partner u regionu. Ova incijativa olakšava put u NATO, što je pokazalo iskustvo Hrvatske, Albanije, ali i Makedonije, koja se iz poznatih razloga nalazi pred vratima NATO-a. Vjerujemo da je naše djelovanje u okviru Partnerstva za mir potvrdilo ozbiljnost Crne Gore kao partnera“, kazao je Vujanović.

On je rekao i da je ubijeđen da je crnogorsko učešće u mirovnim misijama preporuka za članstvo u NATO.

„Ubijeđen sam da Crna Gora, kao jedina država na prostoru Jadrana, nakon što su Hrvatska i Albanija postale članice NATO, dobija na svojoj vrijednosti za članstvo u NATO. Takođe, vjerujem da posmatrano kroz Mediteransku obalu od Portugala do Turske, Crna Gora kao jedina država van NATO-a, ima važnu geostratešku poziciju da bude dio NATO, i ubijeđen sam da je članstvo Crne Gore u NATO snažna regionalna poruka“, kazao je

Vujanović

.



Izvor:

rtcg.me

Foto:

rtcg.me
Portal Analitika