Svijet

Štajnamajer: Moguće rješenje ukrajinske krize

stajnamjer
N
jemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocijenio je u utorak da postoji mogućnost da dođe do rješenja ukrajinske krize, pošto su sve strane spremne da učine neophodne korake kako bi došlo do smirivanja tenzija.

Štajnamajer: Moguće rješenje ukrajinske krize
Portal AnalitikaIzvor

"Ne kažem da smo već našli rješenje za krizu, ali vidimo svjetlost na kraju tunela", rekao je Štajnmajer poslije sastanka sa svojim ruskim i poljskim kolegom Sergejem Lavrovim i Radoslavom Šikorskim u Sankt Peterburgu.

Sastanak trojice zvaničnika održan je pošto je tokom obilježavanja 70 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu počeo dijalog ruskog predsjednika Vladimira Putina i zapadnih lidera o ukrajinskoj krizi.

Lavrov je pozdravio odluku novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da omogući civilima da napuste zone zahvaćene sukobima na istoku Ukrajine.

On je rekao da je Ukrajina slobodna da odluči da li će se približiti EU, ali je upozorio da će Moskva morati da preduzme carinske mjere kako bi zaštitila svoje tržište.

"Ukrajini nećemo uvesti sankcije. Vratićemo se uobičajenom sistemu taksi. Ukrajina je još uvijek članica Zajednice nezavisnih država (koju čine deset bivših sovjetskih republika) i ima pravo na privilegovan carinski režim", rekao je Lavrov.

(blic.rs)

Portal Analitika