Politika

BS i SDP dogovorili vlast u Rožajama, DPS u opoziciji nakon dvije decenije

1006rozaje
B
ošnjačka stranka i Socijaldemokratska partija postigle su sinoć dogovor o formiranju koalicije u Rožajama, čime je Demokratska partija socijalista nakon više od dvije decenije ostala bez vlasti u tom gradu, pišu Vijestu.

BS i SDP dogovorili vlast u Rožajama, DPS u opoziciji nakon dvije decenije
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik rožajskog odbora BS Husein Kurtagić kazao je da se potpisivanje sporazuma o koaliciji očekuje do kraja sedmice. Prema preliminarnom dogovoru, Bošnjacima će pripasti mjesto gradonačelnika i predsjednika Skupštine Opštine, dok će SDP imati potpredsjednika Opštine.

- Za sada smo dogovorili raspodjelu funkcija pa će SDP-u pripasti šest. SDP će imati potpredsjednika i menadžera Opštine, direktora Biznis centra, šefa jednog od preduzeća za komunalne djelatnosti, sekretara Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti i direktora jedne od javnih ustanova - rekao je Kurtagić.

On očekuje da će nova vlast ostvariti predizborna obećanja, među kojima je i stvaranje „funkcionalnije, transparentnije i kvalitetnije lokalne uprave“.

BS je na lokalnim izborima osvojio 17 od 34 odbornička mandata, što je za osam više u odnosu na prethodni saziv. SDP je osvojio četiri odbornička mjesta, odnosno tri manje nego na izborima 2010. godine. DPS, koji je oko dvije decenije vršio apsolutnu vlast, u novom sazivu će se preseliti u opoziciju sa 12 odbornika, što je za šest manje nego u pretodnom mandatu, dok će Bošnjačka demokratska zajednica imati jednog predstavnika.

Portal Analitika