Fudbal

FIFA uložila 20 miliona u film o Mundijalu

FIFAlogo
S
vjetska fudbalska federacija (FIFA) platila je 20 miliona eura za film o Svjetskom prvenstvu, u kome Tim Rot glumi njenog predsjednika Sepa Blatera.

FIFA uložila 20 miliona u film o Mundijalu
Portal AnalitikaIzvor

Finansijski direktor Fife Markus Katner rekao je novinarima u Sao Paulu da je finansiranje filma "Ujedinjene strasti" dogovoreno na kongresu na Bahamima. Pojedini članovi Izvršnog odbora ove institucije rekli su privatno da nijesu znali da se zaradom od fudbala plaća igrani film.

"Troškovi se pokrivaju iz postojećeg budžeta", rekao je Katner i citirao budžetsku odrednicu iz finansijskog izvještaja iz 2010. godine, ali tačna suma nije objavljena.

Katner je kazao da je ukupni budžet filma 23,5 miliona eura. Doprinos FIFA budžetu filma jednak je godišnjem budžetu njenog razvojnog programa "Gol", koji uglavnom finansira projekte u siromašnim zemljama.

Nezavisni revizor Svjetske kuće fudbala Domeniko Skala rekao je da ona ima pravo da troši novac na ono što kritičari nazivaju projektom Blaterove taštine.

"Da li je film uključen u odobreni budžet? Odgovor je da", rekao je Skala.

U "Ujedinjenim strastima" Žerar Depardje glumi osnivača Svjetskog prvenstva Žila Rimea, bivšeg predsjednika Svjetske fudbalske federacije. Sem Nil glumi Žoaa Avelanža, Blaterovog prethodnika, koji je prošle godine podnio ostavku na mjesto počasnog predsjednika kada je navedeno da je uzimao milione dolara mita za reklame na Svjetskom prvenstvu.

Film je imao premijeru na Kanskom festivalu prošlog mjeseca, a trenutno se prikazuje u jako malom broju zemalja. Katner je kazao da je FIFA prvobitno željela da finansira film kojim bi obilježila stogodišnjicu osnivanja 2004.

Portal Analitika