Fudbal

Naučnici: Ovo su finalisti Svjetskog prvenstva u Brazilu

0906brazilPOCETNA
Nj
emačka i Španija igraće u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu, proračunali su njemački naučnici.

Naučnici: Ovo su finalisti Svjetskog prvenstva  u Brazilu
Portal AnalitikaIzvor

Do ovog zaključka profesori sa Slobodnog univerziteta u Berlinu, Univerziteta u Getingnu, Tehničkog univerziteta u Berlinu i Njemačkog instituta za privredna istraživanja (DIW), došli su na osnovu poređenja "tržišne vrijednosti igrača" u reprezentacijama koje učestvuju na SP.

Pri tome su oni, navodi se u saopštenju Slobodnog univerziteta, sabrali "tržišnu vrijednost svakog pojedinačnog igrača" i na osnovu tih vrijednosti analizirali moguće ishode svih utakmicama po grupama, kao i odlučujuće utakmice u četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

Tako su došli do zaključka da Španija, čiji igrači na sportskom tržištu "vrijede" 631 milion i Njemačka, čiji su fudbaleri "vrijedni" 562 miliona eura, raspolažu najvećim potencijalom koji će im omogućiti da stignu do završnice prvenstva.

Na osnovu ovih kriterijuma njemački naučnici su izračunali da će se za dalje takmičenje iz grupe A plasirati domaćin Brazil i Hrvatska, pošto je "tržišna vrijednost" igrača Brazila 468 miliona, a Hrvata 193 miliona eura.

Iz grupe B u nastavak prvenstva, pored Španije, ide još Holandija (208 miliona), dok će iz grupe C proći Kolumbija (190 miliona) i Obala Slonovače (122 miliona).

Prema ovoj prognozi iz grupe D dalje idu Engleska (334 miliona) i Italija (323 miliona eura), iz grupe E Francuska (412 miliona) i Švajcarska (178 miliona).

U grupi F, kako su zaključili profesori sportskih nauka, ekonomije i sociologije, šanse za dalje takmičenje imaju Argentina (vrijednost igrača 392 miliona) i Bosna i Hercegovina (114 miliona).

Pored Njemačke, iz Grupe G će proći i Portugalija (297 mliona), dok će u grupi H najbolje biti Belgija (349 miliona) i Rusija (184 miliona).

U četvrtfinale, polufinale i finale došle bi, prema ovom proračunu reprezentacije čija je tržzišna vrijednost veća od one koju ima protivnički tim.

0906brazil2
Nakon grupne faze u kojoj se susreću timovi čija je "tržišna vrijednost" velika, ljubitelji fudbala, navodi se u prognozi, moći će da uživaju u daleko uravnoteženijim i napetijim utakmicama, slično kao što je bilo i na prvenstvu 2006. u Njemačkoj.

Španija, Brazil i Njemačka su prema ovoj prognozi favoriti SP.

Po metodi mjerenja tržišne vrijednosti reprezentacija njemački naučnici su od 2006. godine uspjeli tačno da predvide pobjednika svih značajnih fudbalskih takmičenja.

U saopštenju povodom objavljivanja prognoze navodi se da je princip korišćene metode jednostavan. Jer, od kada su ukinute restriktivne klauzule o inostranim igračima, nastalo je "globalno tržište igrača", a fudbaleri su postali "roba" kojom se trguje širom svijeta.

"Igrači su danas više nego pod trajnim prismotrom sportskih menadžera, posrednika, trenera i mnogobrojnih pravih i samozvanih eksperata, koji vrijednuju kapacitet igrača. Te procjene ogledaju se u vrednosti igrača prilikom transfera na tržištu: Cijena fudbalera odražava njegov igrački kapacitet", navodi se u saopštenju povodom istraživanja njemačkih naučnika.

Tržišna vrijednost tima može se onda, smatraju autori, utvrditi kao zbir tržišne vrijednosti pojedinih irača.

"Ovaj izrazito jednostavan indikator, protiv kojeg naravno svaki ljubitelj fudbala može imati prigovore, ima zapanjujuću prognostičku snagu. Ekipa sa najskupljim igračima je i igrački najjača na turniru i zato će, sa najvećom vjerovatnoćom, i osvojiti prvenstvo", objasnio je jedan od autora istraživanja.

Njemački naučnici su proteklih godina ovom metodom uspješno predvidjeli i timove pobjednike u evropskim fudbalskim takmičenjima, kao i ishod kvalifikacionih mečeva za SP 2014. godine.

izvor: b92.net

Portal Analitika