Zanimljivosti

Šumske jagode dobre kao lijek

0906jagode
J
agoda kao lijek preporučuje se za liječenje zatvora i tegoba koje se nazivaju "lijena crijeva", zatim za liječenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze.

Šumske jagode dobre kao lijek
Portal AnalitikaIzvor

Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljećnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod izuzetno osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Osvježavaju lice

Za njegu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomiješa sa malo mlijeka. Drži se na licu dva-tri sata ili još bolje tokom cijele noći, a jutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvježava lice, a koži daje lijep ten.

Šumske jagode pospješuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

One su jedna od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranjivih i ljekovitih materija. Zbog prelijepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj mjeri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan...

Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranjive i ljekovite materije, šumske jagode treba prati samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno prije jela. Ako se odlučite da sušite plodove, kad završi sušenje smjestite ih u platnene ili jutene vrećice i skladištite u tamnom i suvom ormariću ili špajzu.

Izvor: Nezavisne novine

Portal Analitika