Politika

MANS: Najavom žalbe EK, Đukanović najbolje promovisao naš rad

mans-logo
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora reagovala je na današnju izjavu Petra Stana portparola evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u kojoj je kazao da će EU će pratiti kako MANS troši pare. U reagovanju MANS navodi da su ponosni na činjenicu da se u saradnji sa Evropskom komisijom i Ministarstvom spoljnih poslova Švajcarske koja predsjedava OEBS-om, bore za povećanje povjerenja javnosti u izborni proces i sprovođenje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

MANS: Najavom žalbe EK, Đukanović najbolje promovisao naš rad
Portal AnalitikaIzvor

Povodom tog projekta, Demokratska partija socijalista i njen prvi čovjek, Milo Đukanović je Skupštini Crne Gore, u svojstvu premijera, najavio da će se žaliti našim donatorima jer mi uništavamo demokratski i zakoniti izborni process, navodi MANS.

- U okviru tog projekta, mi smo radili na izmjenama izbornih zakona, istraživanju mogućih slučajeva nezakonite potrošnje državnih fondova sa ciljem uticaja na opredjeljenje birača, analizi i terenskoj provjeri biračkog spiska, kao i praćenju sprovođenja zakona i procedura na sam dan izbora, navodi MANS.

U narednom periodu ćemo se fokusirati na analizu uočenih problema i traženje najboljih mogućih zakonskih i institucionalnih rješenja za kršenje Ustavnog prava građana da slobodno biraju svoje predstavnike. Naravno, posebno ćemo se baviti praktičnom primjenom tih rješenja, kako zakoni i pravila ne bi ostala mrtvo slovo na papiru. Pored toga, MANS će nastaviti sa praćenjem potrošnje državnih fondova u periodu od mjesec dana nakon izbora, a zatim ćemo analizirati i detaljnije istraživati eventualne zloupotrebe, kao i podnositi prijave nadležnim institucijama.

Kao i sve druge projekte, MANS i ovaj sprovodi u skladu sa pravilima i procedurama Evropske komisije koja prati njihovo sprovođenje, posebno u dijelu potrošnje finansijskih sredstava. Ipak, do sada nismo imali imali priliku da o detaljima našeg projekta budu upoznati najviši briselski zvaničnici i to nas je posebno obradovalo.

Međutim, sada je čak i portparol cijele Evropske komisije koja troši na stotine miliona eura u desetinama zemalja svijeta i sarađuje sa hiljadama partnera, do detalja upoznat sa ciljevima i aktivnostima jednog malog projekta jedne NVO u maloj Crnoj Gori.

Time su Đukanović i DPS na najbolji mogući način promovisali rezultate našeg rada i obezbijedili da se za MANS čuje na najvišim diplomatskim nivoima. Zahvaljujući tome, mi vjerujemo da ćemo ubuduće imati i još veću podršku međunarodne zajednice našim naporima da demokratizujemo Crnu Goru i očistimo je od korupcije i organizovanog kriminala, zaključio je MANS.

 

 

Portal Analitika