Društvo

Vojska traži poligon površine 250 km za bojno gađanje, Radovče se više ne može koristiti

haubicaok
V
ojska Crne Gore zatražila je od Vlade da joj obezbijedi poligon površine 250 km za izvođenje bojnih gađanja, jer se bivši poligon Radovče ne može koristiti u te svrhe zbog naseljenosti. Ukoliko Vlada ne nađe adekvatan prostor, to bi značilo, prema ocjenama Vojske, značajno umanjenje borbene gotovosti.

Vojska traži poligon površine 250 km za bojno gađanje, Radovče se više ne može koristiti
Portal AnalitikaIzvor

- Kako bi uspješno realizovala obuku i ocjenjivanje svojih sastava za izvršavanje dodijeljenih misija, Vojsci Crne Gore je potreban adekvatan poligon za izvođenje taktičkih vježbi i realizaciju bojnih gađanja.  Nekada je u te svrhe korišćen vojni poligon ,Radovče" u opštini Danilovgrad, koji je bio  dimenzija 10 x 25 km i na kojem su se mogle izvoditi sve vježbe i gađanja do kalibra 152  mm. Kako je u međuvremenu došlo do naseljavanja dijela navedenog poligona i postojanja neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, vojni poligon ,Radovce" više nije moguće koristiti kao poligon za ove namjene, piše u Informaciji koju je usvojila Vlada na prošloj sjednici.

Stoga je potrebno hitno odabrati novu lokaciju koja bi odgovarala potrebama Vojske Crne Gore a koja bi obezbijedila: izvođenje taktičkih vježbi do nivoa bataljona, realizaciju bojnih gađanja sa oružjima kalibra do 128 mm (samohodni Ianser raketa  LRSV-128 mm, samohodni Ianser raketa POLO M-83 122 mm, haubica H122 mm D- 30J, minobacac 120 mm, minobacač 82 mm, ručni raketni bacač 90 mm, podcijevni bacač granata 40 mm, te ostalo streljačko naoružanje manjeg kalibra).

Poligon bi se koristio i za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) od strane nadležnih institucija  MUP-a Crne Gore i druge vidove obuke jedinica Vojske Crne Gore.

U Informaciji koju je usvojila Vlada dimenzije poligona moraju biti 10 x 25 km, u okviru poligona je potrebno odrediti prostoriju dimenzija 4 x 8 km na kojoj bi se izvodile vježbovne aktivnosti, bojna gađanja na skraćenim rastojanjima sa najmanjim punjenjima i uništavanje NUS. U zoni koju zauzima poligon ne može biti naseljenih mjesta, industrijskih postrojenja,  dalekovoda visokog napona, važnih komunikacionih vodova i drugih osjetljivih objekata, a moraju biti izrađene prilazne komunikacije, iznad poligona se ne mogu nalaziti rute međunarodnog vazdušnog saobraćaja, poligon mora imati pozitivne manevarske karakteristike, odnosno mora biti pogodan za kretanje terenskih, teretnih i borbenih motornih vozila, dio poligona na kojem bi se uništavala NUS mora biti dostupan-prohodan tokom cijele godine.

U Informaciji se konstatuje da bi poligon bi bio dostupan za korišćenje civilima (ispaša stoke i sl.) u vrijeme kada Vojska Crne Gore i jedinice MUP-a ne koriste isti, osim dijela za uništavanje NUS gdje  bi važila stalna zabrana pristupa zbog bezbjednosti.

- U slučaju da se ne nađe rješenje za obezbjeđivanje poligona, dalje osposobljavanje jedinica i komandi Vojske Crne Gore za izvršavanje zadataka u okviru dodijeljenih misija bilo bi dovedeno u pitanje, kao i ocjenjivanje deklarisanih snaga Vojske Crne Gore po NATO standardima, a značajno bi se umanjila i borbena gotovost i njen doprinos.

P.ZEČEVIĆ

Portal Analitika