Društvo

Profesionalni trikovi za duže trajanje cvijeća

0806cvijece
D
a li znate kako da produžite životni vijek cvijeća koje ste stavili u vazu? Donosimo par profesionalnih trikova koji vam mogu pomoći u tome.

Profesionalni trikovi za duže trajanje cvijeća
Portal AnalitikaIzvor

Osim što će uljepšati svaku prostoriju vašeg doma, sam pogled na prekrasno aranžiran buket često će vam izmamiti i osmijeh na lice.

Gazirani sok: U vazu s vodom uspite 60 ml gaziranog soka (bilo kojeg). Šećer gazirana pića produžiće životni vijek vašeg cvijeća. Napomena: ukoliko imate prozirnu vazu i želite da voda ne bude obojena, koristite gazirane sokove kao što su sprite, 7up ili schweppes tonic.

Lak za kosu: Baš kao što “čuva” vašu frizuru, lak za kosu može vašem cvijeću pomoći da duže izgleda svježe. Odmaknite se od buketa oko tridesetak centimetara pa pošprcajte cvijeće ispod lišća i latica.

Jabukovo sirće: Pomiješajte dvije kašike jabukovog sirćeta sa dvije kašike šećera pa dobijenu smjesu ubacite u vazu s vodom, prije nego što u nju stavite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana (svaki put dodajte pomenutu mješavinu) kako bi vam cvijeće što duže trajalo.

Votka: Kako bi cvijeće izgledalo što duže svježe, potrebno je rast i razvoj bakterija svesti na minimum i obezbijediti cvijeću zamjenu za hranu koju bi inače imalo (da nije ubrano, tj. odrezano). U vazu s vodom dodajte par kapi votke (alkohol će usporiti razvoj bakterija) i jednu kašičicu šećera (čime će se cvijeće hraniti). Vodu mijenjajte svaki drugi dan, dodavajući votku i šećer svaki put.

Aspirin: Ruže i druge vrste cvijeća duže će ostati svježe, ako budete primijenjivali ovaj metod: u vazu s vodom dodajte jedan zdrobljen apsirin, prije nego što ubacite cvijeće. Vodu mijenjajte svakih par dana.

Šećer: Rastvorite tri kašike šećera i dvije kašike alkoholnog sirćeta u jednom litru tople vode. Kada napunite vazu, vodite računa da stabljike budu prekrivene vodom 7 do 10 centimetara. Bićete iznenađeni koliko dugo će vaš buket ostati svjež.

Izvor: minimagazin; foto: b92.net

Portal Analitika