Region

Slavko Linić isključen iz SDP-a

linic0806
S
lavko Linić, bivši ministar finansija razriješen zbog sumnje da je oštetio državni budžet, nije više član hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP). Time je potvrđena ranija odluka Predsjedništva stranke, prenose hrvatski mediji.

Slavko Linić isključen iz SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica na kojoj se raspravljalo o isključenju bivšeg hrvatskog ministra finansija iz SDP-a je počela juče u 10,30, a završena tek oko 21,30, nakon čega se pristupilo glasanju. Od 98 delegata, za isključivanje Linića iz stranke je bilo njih 50.

Lider SDP i hrvatski premijer Zoran Milanović smijenio je Linića sa mjesta ministra finansija zbog sumnji da je oštetio državni budžet za 3,5 miliona eura u predstečajnom postupku za firmu Spačva.

Milanović je takođe predložio isključenje bivšeg ministra iz stranke, pošto je Linić iznio niz optužbi na njegov račun, od toga da je štitito porodicu i prijatelje na štetu države, do toga da je zloupotrijebio bezbjednosne službe i špijunirao ga.

Pošto je sukob poprimio takve razmjere, umiješao se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, upozoravajući da stranački sukobi ne smiju da se prelivaju u državne organe i ugrožavaju rad vlade.

On je zbog ozbiljnosti Linićevih optužbi, zatražio izvještaje nadležnih bezbjednosnih službi, koji su pokazali da ih premijer nije zloupotrevljavao i špijunirao smijenjenog ministra. Linićeve navode negirali su i u policiji, a njima se još bavi saborski Odbor za bezbjednost.

Osim ovom aferom, vladajaća hrvatska stranka uzdmana je i porazom koji je pretrpjela na nedavnim evropskim izborima od desničarske Hrvatske demokratske zajednice, pa će Glavni odbor SDP-a raspravljati i na tu temu, kako bi se konsolidovao i izbjegao prijevremene prlamentarne izbore koje traži opozicija, prije svega HDZ.

 

Portal Analitika