Region

Preminuo poznati novinar Jurij Gustinčić

0706agustincic
U Ljubljani je danas umro istaknuti slovenački i jugoslovenski novinar Jurij Gustinčič, koji je dugo pisao za beogradski dnevnik "Politika".

Preminuo poznati novinar Jurij Gustinčić
Portal AnalitikaIzvor

 

Gustinčič je rođen 1921. godine u Trstu, školovao se slovenačkom, ruskom i nemačkom jeziku.  Od 1951. godine radio je kao novinar spoljnopolitičke rubrike beogradske "Politike". Kao dopisnik tog lista iz Londona radio je devet godina, potom iz Njujorka 13 godina. Takođe je izvještavao za Televiziju Beograd i Televiziju Ljubljane. Pisao je i za "Borbu", "Vreme", "Slobodnu Dalmaciju" i "Naši razgledi". Radio je i kao komentator slovenačke "Mladine" i televizije.

 

Među najznačajnijim događajima o kojima je Gustinčič izveštavao su afera Votergejt, koja je dovela do ostavke američkog predsednika Ričarda Niksona 1974. godine, a takođe je bio svedok i pisao o sovjetskoj okupaciji Čehoslovacke 1968. godine.

 

Gustinčič pripada najpoznatijem sastavu spoljnopolitičke "Politike". Novinari i dopisnici te rubrike važili su za "novinarsku velesilu" i najviše su doprinosili popularnosti tog beogradskog dnevnog lista.

 

Pre tri godine, 2011. godine, u čast njegovog 90. rođendana RTV Slovenije snimila i emitovala dokumentarac pod nazivom "Vijek Jurija Gustinčiča",

Portal Analitika