Društvo

Opština Berane odustala od privremene deponije u Zagorju

76zagorje
O
pština Berane odustaje od lokacije u Mjesnoj zajednici Zagorje za izgradnju privremenog skladišta komunalnog otpada, saznaje “Espona”.

Opština Berane odustala od privremene deponije u Zagorju
Portal AnalitikaIzvor

Takvu odluku saopštio je Dragoslav Šćekić predsjednik opštine na sastanku sa mještanima Zagorja.

Da li iz razloga što su mještani Zagorja saopštili da na planirana lokacija ne zadovoljava uslove da se na njoj gradi privremeno skladište otpada ili nekog drugog, tek planirani sastanak sa predstavnicima Mjesne zajednice Petnjik, koji je bio zakazan za petak, 6. jun, na kojem je trebalo da se razgovara o istoj temi, privremenom odlagalištu u Zagorju, nije ni održan, kazao je izvor Espona iz Opštine Berane.

Predstavnicima lokalne uprave je saopšteno da lokacija Krčevo, kao ni Bukovac, ne zadovoljavaju ni minimum standarda za izgradnju privremenog odlagališta otpada.

“Neki od savjetnika predsjednika opštine donijeli su sa sobom već urađeni projekat izgradnje odlagališta otpada u Zagorju, ali kad smo saopštili da se taj projekat ne može realizovati u našoj Mjesnoj zajednici kako zbog konfiguracije terena, tako i zbog blizine vodoizvorišta i vodozahvata sa kojeg se pijaćom vodom snadbijevaju naši i građani Petnjika, predsjednik Šćekić je kazao da se odustaje od izgradnje odlagališta otpada u Zagorju”, saopštio je jedan od izvora Espona.

On je istakao da se to odnosi na obje potencijalne lokacije za izgradnju privremene deponije u Zagorju.

To je treća lokacija koja je otpala kao rješenje za privremeno odlaganje otpada koju je nova lokalna uprava u Beranama pokušala da obezbijedi.

Čelnici Opštine su pokušali da lokaciju za privremenu deponiju obezbijede na Polici, ali se zbog protivljenja mještana odustalo od te namjere, da bi, potom, predložili, što je na Drugoj sjednici SO Berane vladajuća većina, Koalicija “Zdravo Berane”, i prihvatila da se komunalni otpad privremeno deponuje u mjestu Šemovac, u širem reonu planine Cmiljevice, na zemljištu čiji je vlasnik Uprava za šume, za šta nijesu dobili saglasnost.

Izbor nove lokacije za privremeno odlagalište otpada u Beranama bila je tema i nedavnog sastanka lokalne uprave sa predsjednicima mjesnih zajednica kada je saopšteno da se razmatra mogućih šest lokacija za odlaganje komunalnog otpada, ali da još nije donešena konačna odluka gdje će se i deponovati, uz naglasak da će to biti urađeno u najkraćem mogućem roku.

Odlagalište otpada u Beranama godinama se nalazilo na lokaciji Vasove vode, u Mjesnoj zejdnici Beranselo, da bi se nakon trogodišnjeg protesta dijela građana te MZ odustalo od izgradnje Sanitarne deponije i Reciklažnog centra, projekta koji je, sedam godina, najavljivala bivša lokalna vlast u tom gradu.

Pred održavanje lokalnih izbora u Beranama, iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se „na predlog Narodne stranke odustaje od realizacije tog projekta“, dok je aktuelna vlast saopštavala „ da se na Vasovim vodama neće više istovariti ni jedan kamion otpada“.

CdM

Portal Analitika