Svijet

Nigerija: Vlada uništava novine

76niger
N
igerijska vlada zaplijenila je ili uništila izdanja najmanje četiri velika dnevna lista, saopštila je organizacija za zaštitu novinara.

Nigerija: Vlada uništava novine
Portal AnalitikaIzvor

"Uskraćivanje pristupa vijestima i informacijama Nigerijcima sije klice glasina i nepovjeranja", rekla je juče koordinatorka za Afriku Odbora za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists) Sju Valentin, citirajući sajt lista Panč.

Portparol nigerijskog generalštaba Kris Olukolade rekao je juče da je vojska pretražila kamione s novinama pošto je dobila obavještajne podatke koji "ukazuju na prenos materijala širom zemlje s ozbiljnim implikacijama po bezbjednost koristeći kanale za distribuciju štampe".

List Panč optužio je vojsku da je i danas omela distribuciju. "Vojnici su im naredili da idu kući, insistirajući da neće dozvoliti distribuciju lista", naveo je Panč na svom sajtu.

Odbor za zaštitu novinara saopštio je da je i listovima Lideršip (Leadership), Vangard (Vanguard) i Nejšn (The Nation) ometana distribucija dok je list Dejlitrast (The Daily Trust) saopštio da su privedeni vozači njegovih kamiona.

Danas su vojnici takođe zaplijenili izdanja više listova.

Portal Analitika